Miután találkozott az apja szellemével, otthagyta a színházat Daniel Day-Lewis

A bal lábam Oscar-díj színész Daniel Day-Lewis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy szerencsés premierdátum segítette a befutásban, ő minden idők legtöbb Oscarját nyerő férfiszínésze, képzett cipész és asztalos, és titokzatos módon vonult vissza. Ezekről és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 65. születésnapját ünneplő színészlegenda, Daniel Day-Lewis kapcsán.

Igazi művészcsaládból származik
Az édesapja, Cecil Day-Lewis híres angol költő volt, az édesanyja, Jill Balcon színésznő. Anyai nagyapja Sir Michael Balcon, aki stúdióvezetőként a brit mozi történetének fontos alakja. De a nővéréből is filmes lett: Tamasin Day-Lewis elismert dokumentumfilm-rendező.

Ma 65 éves Daniel Day-Lewis Forrás: Getty Images/Kevin Mazur

A származása miatt gúnyolták gyerekkorában
Apai ágon angolok és észak-írek, anyai ágon Lettországból és Lengyelországból származó zsidók az ősei. Utóbbiak miatt gyerekkorában gyakran gúnyolták az amúgy is csendes és visszahúzódó Day-Lewist, aki ezért inkább a belső fantáziavilágába menekült. Később rájött, hogy nagyon jól tudja utánozni mások beszédmódját és gesztusait, ezzel pedig le tudta szerelni a zaklató diáktársait.

Egy szerencsés premierdátum segítette a befutásban
A nyolcvanas évek közepén vált ismert színésszé olyan brit filmeknek köszönhetően, mint A Bounty, Az én szép kis mosodám, vagy a Szoba kilátással. Utóbbi kettőt véletlenül ugyanazon a napon mutatták be Amerikában, emiatt pedig az ottani kritikusok, filmesek és nézők rögtön felfigyeltek rá.

Ő minden idők legsikeresebb férfiszínésze
Senki más nem nyert rajta kívül három Oscar-díjat (A bal lábam, Vérző olaj, Lincoln) a legjobb férfi főszereplő kategóriájában. A férfi színészek közül egyedül Jack Nicholsonnak van még három Oscarja, de ő az egyiket mellékszereplőként kapta. Az is elképesztő teljesítmény, hogy 1989 után lényegében minden második filmjéért főszereplői Oscarra jelölték (13-ból 6 alkalommal).

Miután találkozott az apja szellemével, otthagyta a színházat
1989-ben egy londoni színházban játszotta Hamlet szerepét, aki a darab egy pontján az apja szellemével beszélget. Az egyik előadás közben azonban Day-Lewis olyan misztikus élményt élt át, minta ő a saját apjához beszélt volna, akit kamaszkorában veszített el. Az élmény annyira megviselte, hogy egyből lesétált a színpadról. Azóta sem játszik színházban, sőt beszélni sem hajlandó az esetről.

A saját felesége is rendezte
A salemi boszorkányok forgatásán ismerkedett meg Rebecca Miller színésznő-író-rendezővel, aki az alapművet szerző híres író, Arthur Miller lánya. 1996 óta élnek házasságban, két gyerekük született. A Jack és Rose balladája című filmet pedig együtt készítették el: Miller írta és rendezte, Day-Lewis játszotta a főszerepet.

Egy igazi indián képességeivel rendelkezik
Híres arról, hogy nagyon megválogatja a szerepeit, kevés filmet vállal el, azokra azonban elképesztő alapossággal készül fel. Az utolsó mohikán készítésének idején például már tudott saját kézzel kenut építeni, nyomot olvasni, vadállatokat nyúzni, és készségszinten használni egy korabeli puskát. A forgatások alatt pedig szeret szerepben maradni, ez esetben például mindenhova magával vitte a puskáját, még egy karácsonyi ebédre is.

Képzett cipész és asztalos
A ritkán vállalt filmjei közti hosszú szünetek éveit arra használta, hogy kitanuljon mindenféle kétkezi foglalkozásokat. Amikor például Martin Scorsese szerződtette a New York bandái emlékezetes bandavezérének szerepére, ehhez Firenzébe kellett utaznia, mert Day-Lewis épp ott dolgozott cipészként. De asztalosi képesítéssel is rendelkezik, a Fantomszál kedvéért pedig a szabás-varrásból képezte ki magát.

Visszavonult a színészettől
Hiába a páratlan sikerek, és a még előtte álló évtizedek lehetőségei, Daniel Day-Lewis a 2017-es Fantomszál forgatása idején jelentette be, hogy ez lesz az utolsó színészi munkája, ehhez pedig azóta is tartja magát. A döntését nem indokolta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.