Kihaltnak hitt emberfaj élhet egy indonéz szigeten

Forrás: Shutterstock/I. Noyan Yilmaz -
tudomány régészet ősember
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2003-ban az ősi ázsiai-ausztrál migrációs folyamatokat kutatva régészek egy csoportja az indonéz Flores-szigeten feltárt egy apró méretű csontvázat, egy addig kihaltnak hitt emberfaj egyik képviselőjének maradványait.

Az Albertai Egyetem professzora, Gregory Forth szerint a helyi lio népcsoport egyes tagjainak beszámolói és saját kutatási eredményei alapján nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy a Homo floresiensis kihalt. Van rá esély, hogy ma is élő „példányok" állatias életmódot folytatnak a szigeten, megjelenésüket taglalva pedig majomemberekként írta le őket, akik kis termetükből kifolyólag A Gyűrűk Ura sorozat hobbitjaira emlékeztették őt.

Forrás: Shutterstock/I. Noyan Yilmaz

Ugyan a régészeti leletek alapján a H. floresiensis utolsó képviselői nagyjából 50 ezer évvel ezelőtt élhettek, Forth a teljes kép kialakításához fontosnak tartja a szemtanúk által elmondottakat is, tehát lehetséges, hogy ha ma már nincsenek is köztünk, 100 évvel ezelőtt a liók még láthattak hobbitméretű ősembereket szaladgálni Flores szigetén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.