Horrorbaleset a Forma-1-en: centiken múlt, hogy a nézők közé csapódjon a versenyautó

Zhou Guanyu Forma-1 videó F1 baleset Brit Nagydíj Formula 1 Alfa Romeo
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem sokkal az indítás után lefújták az idei Forma-1-es Brit Nagydíjat. Az első sorokból induló pilóták gond nélkül bevették az első kanyarokat, ám mögöttük tömegbalesetek történtek. Az egyik versenyző autója a levegőbe emelkedett, megpördült és fékezés nélkül a lelátók felé száguldott.

Az Alfa Romeo kínai versenyzője, Zhou Guanyu vétlen volt abban a balesetben, amelyben könnyen az életét is veszíthette volna. A rajtot követően oldalról nekiütköztek, a kereke felfutott a mellette haladó másik versenyautóra, és ez emelte a levegőbe a F1 történetének első kínai pilótáját. A versenyző az első kanyarhoz már a fejtetőre fordult autóval érkezett meg és lassulás nélkül száguldott át a sóderágyon.

Egyes pályákon egy modern anyagból kialakított fal hívatott enyhíteni a becsapódást, míg a klasszikus aszfaltcsíkok mellett gumiabroncsokból felépített ütközőzónát találunk. Mindkettő célja azonos, tompítani az ütközés erejét. Zhou azonban olyan sebességgel érkezett, hogy semmi sem tudta lassítani az autóját, amely a falat elérve átugratott a gumiabroncsokon és kis híján a nézők közé csapódott.

A balesetet sérülés nélkül megúszta a versenyző, köszönhetően a pár évvel ezelőtt bevezetett biztonsági korlátnak, a halo nevű merevítésnek, amely a pilóták fejét óvja a hasonló incidensek során.

A versenypályán elszenvedett balesetekről a Forma-1 korábbi magyar kommentátora, Szujó Zoltán is tud mesélni, megtette ezt könyvében és pár hónappal ezelőtt a Life.hu-nak adott interjújában is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.