Legendás filmek, amelyekről biztos nem tudtad, hogy könyv alapján készültek

Forrás: Collection Christophel via AFP/© Shamley Productions/Shamley Productions -
film A kör Psycho Shrek könyv magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi években Hollywood rendszeresen megkapja a kritikát, miszerint kiveszett belőle az eredtiség. Rengeteg könyvadaptáció kerül a filmvászonra, és egyre több filmet dolgoznak fel újra és újra. Mintha a végtelenségig ismételnék önmagukat. De vajon régen más volt a helyzet?

Valójában, ha jobban megnézed, kiderül, hogy számos, ma már klasszikusnak számító film alapul könyvön, gondoljunk csak a Gyűrűk urára vagy a Harry Potterre. Emellett pedig rengeteg olyan film van, amelyek szintén könyv alapján készültek, de nem is tudtunk az eredeti, könyv létezéséről. Pont ezért, összegyűjtöttünk néhány filmet, melyekről álmodban sem gondoltad volna, hogy könyvön alapszik.

Psycho (1960)

Miután 1960-ban megjelent, a Psycho hatalmas felháborodást váltott ki számos kritikusban, amiért az erőszakot és a romlottságot olyan módon ábrázolta, ahogy az amerikai filmekben még sosem volt látható. Azonban sokak számára meglepő lehet, hogy az ikonikus horrorfilm ötlete nem Alfred Hitchcock fejéből pattant ki.

Alfred Hitchcock_Psycho (1960) Forrás: Collection Christophel via AFP/© Shamley Productions/Shamley Productions

A Psycho Robert Bloch 1959-ben megjelent azonos című regényének hű adaptációja. A mindenki által ismert zuhanyzós jelenet, és a Norman Bates anyjával kapcsolatos csavar is közvetlenül az eredeti szövegből származik. A legnagyobb változás a könyvhöz képest, hogy a regény Normanját, egy túlsúlyos, kopaszodó, középkorú férfit fiatalabbá és vonzóbbá alakítottak. A rendező és a forgatókönyvíró is úgy gondolták, hogy ha Normant szimpatikussá teszik a film elején, a gyilkosságai még megdöbbentőbbek lesznek.

Shrek (2001)

Az internet, és a világ kedvenc ogréja arra volt hivatott, hogy a klasszikus Disney-hercegnős filmeket parodizálja, amit fantasztikusan teljesített is. A Shrek-filmek igazán humorosak, de közben szívmelengetőek és elgondolkodtatóak, nem véletlen, hogy több generáció nőtt fel az ő történetein, ráadásul még Oscar-díjat is kapott.

Shrek 2001 Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© DreamWorks Animation / DreamWorks/Dreamworks Animation / Dreamwork

Azt már viszont kevésbé köztudott, hogy a Shrek eredetileg gyerekkönyv volt, amely egy visszataszító ogre történeteit mesélte el, akit elküldenek, hogy megmentsen egy hercegnőt, miközben egy beszélő szamár segíti a küldetését.

A könyv cselekménye nagyjából megegyezik a filmmel, de a DreamWorks-adaptáció több elemmel bővítette a cselekményt, más részleteket pedig kivett. A filmből például hiányzik Shrek tűzokádó képessége, cserébe viszont létrehozták Lord Farquaad nagyurat, hogy tovább bonyolítsa a történetet.

A kör (2002)

A kör vitathatatlanul a huszonegyedik század egyik legikonikusabb horrorfilmje. A televízió képernyőjéből kimászó hosszú, sötét hajú Samara rengeteg embernek okozott kísérteties rémálmokat.

A kör (2002) Forrás: AFP

A legtöbb horrorrajongó tudja, hogy a 2022-ben bemutatott amerikai film az 1998-ban bemutatott, szintén A kör című, japán horrorfilm újragondolása. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a japán film egy 1991-es regény adaptációja, amit Koji Suzuki írt.

Az elátkozott videokazetta, amely figyelmezteti a nézőt, hogy hét nap múlva meghal, a kútban meghalt kislány szelleme mind benne van a regényben. A főbb különbségek inkább a főszereplőt érintik. Az amerikai változatban Katie oknyomozó újságíró kénytelen segítséget kérni exférjétől, miután megnézte az unokahúga halálát okozó felvételt. A regényben Kazuyuki riporter nagyjából ugyanazt a nyomozási irányt követi, de ő egy helyi pszichopata, Ryuji segítségét kéri, mivel ő az egyetlen, aki elhiszi neki a videót övező átkot. A könyvben emellett Samara múltja is nagyobb hangsúlyt kapott, de ezt végül A kör második részében pótolták a filmkészítők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.