Gigantikus vulkánkitörés várható: drasztikus klímaváltozást és pusztítást is okozhat

Forrás: AFP/Charism Sayat -
vulkánkitörés vulkán időjárás pusztítás klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kétszáz évvel ezelőtt történt az eddigi legnagyobb vulkánkitörés, mely több mint százezer ember halálát és a Föld éghajlatának változását okozta. Hatását Magyarországon is érezték, ugyanis feltűnően enyhe volt a nyár, télen pedig rengeteg hó esett. Ehhez hasonló kitörés pedig bármikor megtörténhet.

Michael Cassidy, az Egyesült Királyság egyik vezető vulkanológusa szerint az országok kormányainak el kellene kezdenie kiépíteni a szükséges védekező mechanizmusokat. Egy, a korábbihoz hasonló, gigantikus erősségű vulkánkitörés ugyanis olyan komoly lehetőség, amellyel számolni kell. Erre a megállapításra jutott a koppenhágai Niels Bohr Intézet kutatócsoportja is, akik a grönlandi és az antarktiszi jégmagokat elemezték.

Illusztráció Forrás: AFP/Charism Sayat

A brit tudós szerint ma sokkal súlyosabb következményei lehetnek egy extrém erősségű vulkánkitörésnek, ugyanis a világ sűrűbben lakott, a szociális és kommerciális kapcsolatok is sokkal szorosabbak, mint voltak a XIX. század elején. Több mint száz, de akár ezer olyan szunnyadó vulkán is létezhet a Földön, melyek helye ismeretlen – írja az Index.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.