Lecsapott a rendőrség két fiatal magyar hackerre: webáruházon keresztül loptak milliókat

Forrás: Shutterstock -
magyar hacker PayPal csalás netes csalás SimplePay hacker webáruház adathalászat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két fiatal fiú állt annak a bűncselekmény-sorozatnak a hátterében, melyben egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó webáruház, a SimplePay és a PayPal fizetési felületek üzemeltetői és több civil is szerepel a megkárosítottak listáján.

A Nemzeti Nyomozó Irodához még júliusban érkezett a feljelentés, amely alapján információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt indult büntetőeljárás. A sértett egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó webáruház. A nyomozás során kiderült, hogy két fiatal áll a háttérben, akik a múlt év eleje óta foglalkoztak az illegális pénzszerzéssel.

Megszerezték PayPal- és SimplePay-fiókok tulajdonosainak adatait, majd a tudtuk nélkül a webáruház oldaláról különböző termékeket rendeltek. Amikor a cég csomagküldő szolgálaton keresztül az árut feladta a megadott címre, előálltak egy kitalált történettel. Azzal hívták fel telefonon az online fizetési rendszerek üzemeltetőit, hogy az érintett fiók tulajdonosa csalás áldozata lett, valójában nem rendelt semmit, csak visszaéltek az adataival – írja az MTI.

A PayPal és a SimplePay rendszere a csomag átvételéig csak zárolja a vásárolt termék összegét, így a webáruház jóhiszeműen visszautalta a pénzt a fiatalok által megadott számlaszámra. A páros azonban sokszor nemcsak a pénzt tudta megszerezni, hanem a megrendelt termék is eljutott hozzájuk. Az elektronikai termékek egy részét sajátjukként használták, a többit értékesítették, a bevételen pedig osztoztak.

Az egymás közötti tranzakciókat az anonimitás megőrzése érdekében kriptovalutában bonyolították le – részletezi az MTI a police.hu-n megjelent hírt.

Volt olyan eset, hogy a megrendelt áru ellenértékének visszatérítése már nem történt meg, mert az online fizetési rendszer üzemeltetőjét későn tudták értesíteni, így a kár közvetlenül a PayPal-, illetve SimplePay-fiókok tulajdonosainál jelentkezett. Az online webáruházat és a fiókok tulajdonosait összességében több millió forint kár érte – tették hozzá.

A két fiatalt gyanúsítottként hallgatták ki, mindketten szabadlábon védekeznek. Mivel a nyomozás szerint társaik is lehetnek, nem kizárt, hogy a gyanúsítottak köre bővülni fog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.