Éhínség kopogtat a világ ajtaján: "Amikor öt másodpercenként hal éhen egy gyerek, az mindannyiunk szégyene"

Forrás: -- -
éhinség WFP műtrágya
Sürgős lépéseket sürgetett helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) vezetője, aki szerint éhínség kopogtat a világ ajtaján, ami "tökéletes viharral tetézett tökéletes viharral néz szembe".

Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban a diplomata arra kérte az Öböl menti országokat és a világ milliárdosait, hogy áldozzák fel "pár napi profitjukat", hogy segítsenek megoldani a műtrágyaellátás problémáit, máskülönben jövőre súlyos élelmiszerhiány lesz világszerte. "Káosz lesz az egész világon" - figyelmeztetett a WFP főigazgatója.

Meg kell oldani a műtrágyaellátás problémáit Forrás: --

Az amerikai politikus rámutatott, hogy amikor öt és fél évvel ezelőtt átvette a szervezet vezetését, "csak" 80 millió embert fenyegetett éhezés a világon, és azt gondolta, hogy mandátuma végére akár az is előfordulhat, hogy a WFP-nek nem marad tennivalója. Ennek ellenére a klímaválság miatt 135 millióra, majd a koronavírus-járvány következtében még annak is a duplájára, 275 millióra nőtt azok száma, akiket éhínség fenyeget. Majd jött az ukrajnai háború, ami miatt energia-, műtrágya és élelmiszerhiány alakult ki, s már 345 millió azok száma, akik nem tudják, mikor és mit fognak legközelebb enni.

"Ezen belül 50 millió azoknak a száma 45 országban, akik az éhínség kapuján kopogtatnak, és ha nem tudunk eljutni hozzájuk, akkor éhínség lesz, éhezés, és még 2007-2008-ban és 2011-ben sem látott mértékben fognak országok destabilizálódni, és megindul a tömeges migráció" - figyelmeztetett Beasley. "Lépnünk kell, most!" - szögezte le.

Körösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének elnöke az általános vita megnyitásakor azt mondta, "úgy tűnik, folyamatos humanitárius vészhelyzet állapotában vagyunk". António Guterres ENSZ-főtitkár pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy minden korábbinál nagyobb a szakadék, 32 milliárd dollár hiányzik, a világszervezet humanitárius tevékenységének forrásigénye és a rendelkezésre álló pénz között.
Beasley kiemelte: Ukrajna 400 millió ember táplálásához elegendő élelmiszert állít elő, és a háború miatt az oroszországi szállításokban is zavar támadt. Rámutatott, hogy súlyosbítja a helyzetet az infláció és az is, hogy sokan nem tudnak boldogulni, mert a koronavírus-járvány "gazdaságilag megsemmisítő csapást mért rájuk".

"Ez a tökéletes viharral tetézett tökéletes vihar" - fogalmazott az amerikai politikus, rámutatva, hogy anyáknak a világon választaniuk kell, hogy étolajat vesznek, és enni adnak a gyerekeiknek, vagy fűtőolajat, hogy ne fagyjanak meg, mert mindkettőre nem futja.

A WFP főigazgatója kifejtette, hogy a világ 7,7 milliárd ember élelmiszerigényeit képes ellátni, de ennek fele annak köszönhető, hogy a gazdák műtrágyát használnak, ami nélkül nem képesek ilyen mennyiségű élelmiszert megtermelni. A világ legnagyobb műtrágyagyártója, Kína leállította az exportot, az orosz export pedig alig jut ki a világpiacra - magyarázta Beasley. "Útnak kell indítani azt a műtrágyát, méghozzá gyorsan. Az ázsiai rizstermelés kérdése kritikus, a magok már a földben vannak" - hangsúlyozta a WFP vezetője.

Beasley kitért arra is, hogy hazája, az Egyesült Államok 5 milliárd dollárral emelte hozzájárulását, Németország, Franciaország és az EU is hajlandó mélyebben a zsebébe nyúlni, ezért a magas olajárak miatt az Öböl menti országokat kérte arra, hogy tegyenek többet, főleg a térségükben lévő országokért, Jemenért, Afganisztánért, Szomáliáért.

"Nem ezermilliárdokat kérünk, pár napi profitjukról lenne szó, hogy stabilizálni lehessen a világot" - húzta alá David Beasley, aki elmondta, hogy külön megbeszélést folytatott több milliárdossal, és figyelmeztette őket, hogy erkölcsi kötelességük, hogy foglalkozzanak a rászorulókkal.

"Ha nem is nekem adják, ha nem az Élelmezési Világprogramot segítik, akkor is tegyék oda magukat. Ideje elkezdeni szeretni felebarátaikat és segíteni nekik. Emberek szenvednek és halnak meg szerte a világon. Amikor öt másodpercenként hal éhen egy gyerek, az mindannyiunk szégyene" - hangoztatta David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának főigazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.