II. Erzsébet temetése II. Erzsébet halála II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
II. Erzsébet királynőt szeptember 19-én helyezik végső nyugalomra. Egészen megdöbbentő, mintegy 1000 évre visszanyúló oka van annak, miért temetik ólomkoporsóba.

A királynő végső nyughelyének számító koporsót ólommal bélelték ki, ami elsőre furcsán hangozhat, pedig a szokás nem új: majdnem 1000 éves hagyománya van. Diana és Fülöp herceg koporsóját is ólommal bélelték ki, méghozzá azért, hogy a holttestek minél tovább jó állapotban maradjanak. Az ólom ugyanis megvédi a testet a bomlástól, vagyis lelassítja azzal, hogy távol tartja a nedvességet tőle – írja az IFL Science cikke alapján a Bors.

Forrás: AFP/Yui Mok

A hagyomány egészen I. Vilmos angol királyig nyúlik vissza: az uralkodó 1087-ben, egy csatában szerzett halálos sebet, ám népszerűtlensége miatt senki nem akarta eltemetni. Az lett végül a szomorú sorsa, hogy a teste egy kőlapon indult bomlásnak. Végül egy lovag 112 kilométeren át vitte a holttestet, ám az úgy felfúvódott, hogy be sem fért a koporsóba. Egy bencés szerzetes beszámolója szerint, amikor I. Vilmos testét megpróbálták bepréselni a szarkofágba, a test felrobbant, a belek szétszakadtak, és orbitális bűz terjedt el.

Érthető, hogy senki nem akar erre a sorsra jutni, az ólomkoporsóval ugyanis akár egy évig is el lehet kerülni a test bomlását. A királynőt szeptember 19-én helyezik végső nyugalomra, a temetés részleteiről itt írtunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.