Lábak nélkül úszott el Alcatrazból a magyar férfi, az öblöt is átszelte

Patkás Tamás paraúszás Alcatraz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Patkás Tamás győri paraúszó néhány éve hallott először a híres Alcatraz-úszásról, s akkor elhatározta: ha törik, ha szakad, indul a megmérettetésen.

Tomi egy balesetben veszítette el lábait; azért kezdett úszni, hogy mentális és testi egészségét megőrizze. Komoly lelkierőre vall, hogy embert próbáló körülményei ellenére is egészen nagy távok megtételére képes: már többször úszta át a Balatont Révfülöp és Balatonboglár között. Az Alcatraz-úszás távja 3,5 kilométer: a versenyzőknek a hírhedt börtön és a Golden Gate híd lábának közelében lévő homokos strand között húzódó öblöt kell átúszniuk.

A feladat nem egyszerű, ugyanis a szervezők komoly szintidőket kérnek a jelentkezőktől. Ennek legfőbb oka a cápák jelenléte: ha valamelyik úszó leszakad a csapattól, könnyen a ragadozók prédájává válhat. Az Alcatrazra vezető út első lépcsőfoka volt, hogy Tominak sikerült 15 kilót leadnia. Ezt a versenysúlyt évek óta tartja, miközben a Győri Úszó SE edzője, Rajos István segítségével gyorsúszásban is óriásit fejlődött.

Az Alcatraz-úszás szervezői nem engedték meg, hogy Tomi a „hivatalos" mezőnnyel rajtoljon el, ám speciális különengedélyt biztosítottak számára, hogy Mányoki Attila nyílt vízi hosszútávúszó társaságában próbára tegye magát a világhírű öbölben. Ilyen előzmények után helyi idő szerint vasárnap reggel nem sokkal 7 óra előtt jött el az igazság pillanata. Az Alcatraz-úszást szervező cég, a Pacific Open Water Swim Co. képviseletében egy hölgy, Sylvia Lacock szállította hajón Tomit a börtönszigetre, ahol többek közt Al Capone is raboskodott.

A tenger vizét „karcosan frissnek" nevezték az amerikai kísérők, a Csendes-óceán hőmérséklete 10–11 fok között mozgott. Emellett a magyar sportembert a szeles kaliforniai időben az 1–1,5 méteres hullámok sem kímélték. Az óceántól szinte minden levegővételnél kapott sós pofont, ám lassítani csak egyszer kellett, amikor egy hajó még jobban felkorbácsolta a vizet. Minden nehézség ellenére a kéttagú különítmény remek időt úszott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.