75 éves lett Kevin Kline, akinek a bajszáról külön filmes szabályt neveztek el

Kevin Kline magazin Szabados Dániel születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igazi álomkörnyezetben nőtt fel, szokatlan módon nyerte el élete legnagyobb elismerését, imád hasonmásokat játszani, és legközelebb egy új Jackie Chan-filmben láthatod. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 75. születésnapját ünneplő hollywoodi sztár, Kevin Kline kapcsán.

Igazi álomkörnyezetben nőtt fel.

A családja nem volt különösebben gazdag, de az édesapja olyan foglalkozást űzött, ami vélhetően minden gyerek álma: egy játékboltot vezetett. Emellett pedig egy lemezboltot is, ami pedig a kamasz Kline számára jelentett nagyon sokat.

Shakespeare-színészként indult.

Noha később inkább a komikusi szerepei révén vált ismertté, de a színészi pályafutását egy New York-i színházban kezdte, akiknek a Shakespeare-előadásaival körbeturnézta az egész országot. Sőt, színpadi színészként elnyerte a létező legrangosabb díjat, a Tonyt is, mielőtt meglehetősen későn, a harmincas évei közepén a film felé fordult.

Oscar-díjas filmben debütált.

Élete első filmszerepét a Sophie választása című Oscar-díjas alkotásban kapta, és ő is megkapta érte a maga elismerését: az év felfedezettje kategóriában Golden Globe-ra jelölték.

Szokatlan módon nyerte el élete legnagyobb elismerését.

A hal neve: Wandában nyújtott alakításáért elnyerte a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Ezzel pedig olyat ért el, ami a díj történetében csak nagyon keveseknek sikerült: egy vígjátéki alakítással kapott színészi Oscart.

Első pillantásra láthatod, milyen műfajú filmben szerepel.

Létezik egy ún. Kevin Kline-bajuszszabály a filmjei kapcsán. Ezek szerint, ha borotváltan szerepel egy filmben, akkor az komoly, drámai alkotás, ha pedig arcszőrzettel, akkor az vígjáték. Meglepő, de a poénos szabály nemcsak nagy általánosságban igaz, hanem mindössze egy-két kivétellel tényleg az összes filmjére.

Nemcsak az elnököket, de a hasonmásukat is eljátssza.

Két olyan filmben is szerepelt, amiben nemcsak az amerikai elnököt játszotta el, de egy szélhámos hasonmását is. A Dave és a Wild Wild West – Vadiúj vadnyugat mellett pedig még a Fészkes fenevadak című filmben is megformált egy ilyen kettős szerepet, igaz, ott nem elnökök vonatkozásában.

Filmben is láthatod a családját.

A nagy borzongás című film szereplőválogatásán ismerkedett meg Phoebe Cates színésznővel, aki vele ellentétben végül nem került be a filmbe, viszont elnyerte Kline szerelmét. 1989 óta házasok, két gyerekük született, és a Jóban-rosszban című 2001-es filmben együtt látható az egész család.

75 éves lett Kevin Kline, akinek a bajszáról külön filmes szabályt neveztek el Forrás: AFP/Angela Weiss

43 évesen lett apa.

Későn köteleződött el, házasságot is már 40 felett kötött. Amikor az első gyermeke megszületett, már 43 éves volt, a második jövevény érkezése idején pedig 46.

Ő a Star Wars és az Indiana Jones-filmek egyik fő alkotójának kedvenc színésze.

A kedvenc alkotótársa és egyben barátja Lawrence Kasdan, aki nem kevesebb, mint hat filmjében is foglalkoztatta Kline-t. Ezek mindegyikét rendezőként jegyezte, noha Kasdan írói munkássága még híresebb: ő áll a Star Wars- és Indiana Jones-filmek leghíresebb darabjainak forgatókönyve mögött.

Legközelebb Jackie Chan-filmben láthatod.

Már leforgott, és az idei évre ütemezett bemutatójára vár a The Diary című produkció, aminek Jackie Chan az írója és a rendezője is, és ami egy 1930-as évekbeli szerelmi történetet mesél el Sanghaj és Európa érintésével, és Kevin Kline-nal az egyik szerepben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.