A csődtől mentette meg élete szerepe Bob Odenkirköt – 10 érdekesség a 60 éves sztárról

Breaking Bad csőd színész Bob Odenkirk születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
60. születésnapját ünnepli Bob Odenkirk, akiknek színészi nagyságát igazán csak az utóbbi években, a Breaking Bad és Better Call Saul sorozatok révén ismerte meg a világ, de aki komikusként és poéníróként már régóta sikeres. Az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad róla.

Hat testvér mellett nőtt fel.

1962. október 22-én egy hétgyerekes családba született az Illinois állambeli Naperville városában. Ő volt a második legidősebb a testvérei között, és az egyik öccséből is neves szórakoztatóipari szakember lett: Bill Odenkirk többek között olyan sorozatok írója és producere, mint A Simpson család, vagy a Futurama.

Jó oka van rá, hogy sose igyon.


Nem szereti az alkoholt, és nagyon különleges alkalomnak kell lennie ahhoz, hogy egyáltalán koccintson egy-egy kortynyi itallal. Az ellenérzése gyerekkorából származik, ugyanis az apja alkoholistaként súlyos traumákat okozott az egész családnak. Nem véletlen az sem, hogy Odenkirk már 17 évesen elköltözött otthonról.

A neve az ógermán főistenhez kapcsolódik.


Ha máshonnan nem, a Thor-szuperhősfilmekből is ismerős lehet Odin, a germán és skandináv mitológia főistenének neve. Az Odenkirk név eredetileg 'Odin temploma' jelentéssel bírt, és a német ősök még Oatencirck módon írták néhány generációval ezelőtt.

Poéníróként kezdte a karrierjét.


Közvetlenül a diplomázás előtt hagyta ott az egyetemet, hogy Chicagóban humoristaként próbálkozzon. A standup fellépéseinek sikeres poénjai vezettek oda, hogy leszerződtették írónak a Saturday Night Live című híres tévés komédiashow írócsapatába. Itt hét évadon át dolgozott, és Emmy-díjat is nyert írói teljesítményéért.

Ben Stiller fedezte fel a kamera számára.


A Saturday Night Live-ban töltött időkből ismerte Ben Stillert, aki meglátta a lehetőséget Odenkirkben nem csak az írói, de a színészi karrierre is. A saját tévéshowjában ezért aztán mindkét minőségben teret adott neki, egy mostanra csúcsra jutó karriert indítva el ezzel.

A Breaking Bad sorozatok révén ismerte meg a világ Forrás: AFP

Idén tartotta az ezüstlakodalmát.


1997 óta házasok Naomi Yomtovval, aki szintén a showbusinessben dolgozik, és producerként is tevékenykedett a férje több tévésorozatában. Két gyerekük született, akik közül Nate Odenkirk szintén a színészi pályával próbálkozik.

1997 óta házasok Naomi Yomtovval Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

A hivatal-ba hasonmásként került be.


Sokáig versenyben volt a főszereplő Michael Scott szerepéért A hivatal című korszakos komédiasorozat készítésekor, de azt végül Steve Carell kapta meg. De Odenkirk így is szerepelt végül a sorozatban: az utolsó évadban egy olyan menedzsert játszott, aki nagyon hasonlít Michael Scottra.

A csődtől mentette meg élete szerepe.


Rengeteg párhuzamos projekttel próbálkozott íróként, színészként, producerként, sőt rendezőként is a kétezres évek közepén, és ezek nem alakultak túl sikeresen, emiatt pedig már anyagi csőd fenyegette. Ekkor kapta meg a simlis ügyvéd Saul Goodman szerepét a Breaking Bad (Totál szívás) című sorozatban, ami minden idők egyik legelismertebb tévészériájává nőtte ki magát.

Három epizódra szerződtették, két sorozaton át maradt.


A Breaking Bad-ben játszott szerepe az eredeti tervek szerint mindössze három epizódra szólt volna. Odenkirk alakítása azonban olyannyira meggyőzte a készítőket, hogy állandó szereplővé tették a szériában, majd annak befejeződése után Saul Goodman karaktere egy saját sorozatot is kapott Better Call Saul címmel, és díjak sokaságával Odenkirk számára.

Súlyos szívrohamot élt túl forgatáson.


A Better Call Saul utolsó évadának készítése közben kapott majdnem halálos kimenetellel járó szívrohamot. Az életét csak annak köszönheti, hogy éppen körülötte voltak a szereplőtársai abban a pillanatban, és azonnal orvosi segítséget tudott kapni. Három alkalommal kellett defibrillálni, mire újra tudták indítani a szívműködését. A forgatás természetesen leállt, de bő egy hónappal később folytatni tudta a munkát, és befejezték a sorozatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.