Hatalmas bejelentést tett a kormány: sosem látott mértékű béremelést kapnak a hazai pedagógusok

Forrás: MTI/Balogh Zoltán -
béremelés Kormányinfó energiaválság gáz pedagógus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 2022. október 13-i kormányinfó legtöbbet vitatott témája minden bizonnyal a magyar pedagógusok fizetése volt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel és más napirendi pontokkal kapcsolatban is jelentőségteljes bejelentéseket tett a sajtótájékoztatón.

Amennyiben létrejön a megállapodás az Európai Bizottsággal, eddig nem látott mértékű béremelést kaphatnak a pedagógusok. Gulyás kiemelte: a megállapodással 2025-re elérhető az a cél, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát keressék a tanerők. Jövőre csaknem 21, majd 25, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés – írja az MTI.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ha sikerül megállapodni, már január 1-jén az eddig tervezett 10 százalék helyett megvalósulhat a közel 21 százalékos emelés. A miniszter megjegyezte: a rendszerváltás óta háromszor kaptak kimagasló mértékű béremelést a pedagógusok, ebből kettőt az Orbán-kormánynak köszönhettek.

Gulyás kitért a hazánkat nagy mértékben érintő energiaválság várható hatásaira is. Előrebocsátotta, hogy Magyarország energiaellátása biztosított, illetve közölte, hogy a jövőben benyújtandó napelemes pályázatoknál változtatnak a betáplálás szabályain.

Gulyás továbbá emlékeztetett arra, hogy annak, akinek napeleme van, az abból származó energiát betáplálja a hálózatba. Ezen a szabályon változtatni kell, mert a magyar villamosenergia-hálózat egy nagyobb, költséges felújításig nem tud több energiát befogadni. A még elő nem jegyzett, be nem nyújtott igények kapcsán változtatnak, felfüggesztik a betáplálási kötelezettséget, ezzel az eljárás is egyszerűsödik – ismertette a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.