Legendás filozófus távozott az élők sorából: igazi úttörő volt

Forrás: Shutterstock -
bruno latour halál filozófus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasárnapra virradóra elhunyt 75 éves korában Bruno Latour francia filozófus, szociológus - közölte kiadója, a párizsi Les Éditions La Découverte.

Latour a kortárs francia értelmiség kiemelkedő tagja volt, egyebek között a társadalomtudományok jeles újítójaként tartották számon. A Párizsi Politikai Tanulmányok Intézete elitegyetemen tanított, könyveit több mint húsz nyelvre fordították le.

Az 1947-ben született Latour írásaiban mindenekelőtt a tudományos tevékenységgel és a bizonyosságok kialakulásával foglalkozott. Az 1990-es években ezzel belesodródott az úgynevezett tudományok háborújába. A természettudósok az objektív ismeretek elleni támadásként értékelték, hogy az olyan szociológusok, mint Latour vizsgálni kezdték az igazság feltárását szolgáló mechanizmusaikat. Latour ugyanakkor arra hivatkozott, hogy mindössze a tudományos hálózatok objektivitást létrehozó képességét próbálta leírni.

Forrás: Shutterstock

Empirikus filozófusként jellemezte magát, mivel a bíróságokon és a laborokban végzett terepvizsgálatai eredményeit átfogó gondolati modellekbe sorolta be. Gyakran ékesszóló nyelvezetet használó elméletei ugyanakkor nehezen érthetőnek számítanak.

Emmanuel Macron francia elnök humanista és pluralista gondolkodóként méltatta Latourt, és a francia nemzet háláját fejezte ki az úttörő értelmiségi iránt. "Gondolatai és írásai továbbra is ihletet nyújtanak majd a világgal való viszonyulás új formáihoz" - tette hozzá. Élisabeth Borne miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Latour "munkássága a jövőben is tudatosságra fog ösztönözni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.