Mozis utazás Párizsba – 7 film a francia fővárosról, amit nem feledünk

filmajánló Párizs Mrs. Harris Párizsba megy magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október 20-án kerül a mozikba a Mrs. Harris Párizsba megy című bájos brit vígjáték, melynek főhősnője számára a Fény Városába tett utazás jelenti az életét megfordító eseményt. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a kedvenc párizsi filmjeinket – nem csak olyanokat, amelyek Párizsban játszódnak, de amelyeknek meghatározó témájuk is a város.

Kifulladásig (1960)

A francia kultúra és a francia főváros imidzséhez mára hozzá tartozik a francia újhullám mozijának féktelen szabadsága is, mely irányzat alapjait a közelmúltban elhunyt Jean-Luc Godard tette le a Kifulladásig képsoraival. A korábban oly ritka szabad ég alatti, kötetlen forgatási módszerek révén pedig birtokba vette a mozi számára a párizsi utcákat is Belmondóval és Jean Seberggel.

Gyűlölet (1995)

Párizsnak nem csak szép arca létezik, és arról a világról, ahonnan az Eiffel-torony maximum távoli látkép, számos emlékezetes film készült már (legutóbb például a 2019-es Nyomorultak). De mind közül igazi klasszikussá a Gyűlölet vált, amiben néhány kallódó külvárosi srác szemén át ismerhetjük meg azokat a társadalmi feszültségeket, amik oly sok metropolisz mellett a Párizst is feszítik.

Moulin Rouge! (2001)

Párizs a Fény Városa, az éjszakai élet legendás helyszíne, a mulatók fővárosa is egyben, ezt a hírnevét pedig a 19-20. század fordulóján alapozta meg. Ebbe a korszakba és a leghíresebb mulatóba visz el minket Baz Luhrmann rendhagyó musicalje, szívettépő szerelmi drámákkal és dallamokkal.

Amélie csodálatos élete (2001)

Talán egy film sem sűríti magába jobban azt az életérzést és stílust, amit franciásnak, vagy párizsinak szokás tartani, mint az Amélie csodálatos élete. Közben mégsem válik közhelyes imidzsfilmmé, hanem egy nagyon is különleges történetet mesél el eredeti módon, egy különleges és eredeti párizsi lányról.

Párizs, szeretlek! (2006)

Természetesen a filmtörténelem évtizedei alatt születtek arra konkrét, tematikus próbálkozások is, hogy mozis formában ragadják meg Párizs lényegét, vagy legalábbis tisztelegjenek előtte. A Párizs, szeretlek! szkeccsfilm 18 rövid mozis szösszenetet tartalmaz; mindegyiket világhírű rendezők alkotásában és világsztárok főszereplésével, akik egyetlen feladatok kaptak: meséljenek a városról.

Éjfélkor Párizsban (2011)

Párizsnak a már említett legendás korszaka megihlette Woody Allent is, aki Owen Wilson személyében a saját alteregóját küldte vissza egy időutazós történet keretében oda, ahol a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó korszakos művészzsenik száma. Dali, Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Josephine Baker és még sokan vonulnak fel ebben a szellemes fantáziatörténetben, amely párizsi sztorihoz méltóan a szerelmi szálat sem nékülözheti.

Mrs. Harris Párizsba megy (2022)

Október 20-tól látható a hazai mozikban ez a sikerkönyvből készült bájos brit vígjáték, aminek takarító főhősnője londoni szürke életét megelégelve arra a döntésre jut: márpedig ő legalább életében egyszer elutazik Párizsba, és vesz magának egy Dior ruhát. Persze semmi nem úgy alakul, ahogyan várja, de Párizs többek között a meglepetések városa is. És az élet varázsáé.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.