65 éves lett Steve Buscemi, aki tűzoltóként dolgozott a szeptember 11-i terrortámadás után

színész Steve Buscemi születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Profin birkózik, nem volt hajlandó megcsináltatni a fogait, róla kapta a nevét Pink, és máig viseli egy késelés nyomait. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a születésnapos Steve Buscemi kapcsán.

Szerencsétlen napon született.

Az a december 13-a ugyanis, amelyiken 1957-ben Steve Buscemi meglátta a napvilágot, éppen péntekre esett. De ez a péntek 13-a a filmkedvelők számára aztán a következő évtizedekben nagy szerencsét eredményezett.

Különleges neve olasz származásra utal.

Az apai felmenői a szicíliai Menfi városából vándoroltak ki Amerikába. Az eredeti olasz kiejtés szerint a vezetékneve 'Busémi'-nek ejtendő, de maga a színész is inkább az amerikaias 'Buszémi'-t használja. Anyai oldalról angolok, hollandok és írek az ősei.

Nem volt hajlandó megcsináltatni a fogait.

A külsejét tekintve a legkevésbé sem hollywoodi sztáralkat a kidülledő szemeivel, vézna testével és kiálló fogaival, de ő épp ebből kovácsolt erényt a mindenféle különc figurák eljátszása során. Épp ezért sosem volt hajlandó a Hollywoodban alapelvárásnak számító, szép, szabályos fogsort csináltatni magának, mert szerinte akkor nem kapna több szerepet.

A külsejét tekintve a legkevésbé sem hollywoodi sztáralkat Forrás: Getty Images/2006 Getty Images/Carlos Alvarez

Egy másik híres filmes őt küldi el a karácsonyi képeslapokon maga helyett.

Egyedi külseje annyira azért nem egyedi, hogy ne legyen neki is egy híres „hasonmása". Sokak szerint annyira hasonlít a provokatív filmjeiről ismert John Waters rendezőre, hogy maga Waters is rendszeresen küld ki olyan karácsonyi képeslapokat poénból, amiken nem ő, hanem Buscemi szerepel.

Profin birkózik.

Nem gondolná róla az ember, de iskolás korában még a suli legjobb sportolói közé tartozott, ráadásul egy olyan sportágban, amit végképp nem feltételeznénk. A birkózócsapat egyik legjobbjának számított, és mellette még focizott is.

Tűzoltóként szolgált a szeptember 11-i terrortámadás után.

1980 és 1984 között, még a színészi karrierjének beindulása előtt tűzoltóként dolgozott New Yorkban. Amikor pedig 2001-ben megtörtént a hírhedt terrortámadás, önként jelentkezett a korábbi állomáshelyén, és segített a ledőlt felhőkarcolók utáni romeltakarításban. Ezek után természetesen az sem véletlen, hogy A Staten Island királya című filmben épp ő alakította azt a veterán tűzoltót, aki a szárnyai alá veszi a főszereplő Pete Davidsont.

Steve Buscemi tiniként tűzoltó volt, majd a 9/11 után visszatért segíteni Forrás / Getty Images

Nem játszik főszerepeket.

Az egész karrierje alatt szinte sosem szerepelt olyan produkcióban, amiben ő lett volna a főszereplő, mindig az egyedi mellék- vagy epizódszerepekben brillírozott. A kevés kivétel egyikét a Gengszterkorzó című sorozat jelentette, amiben egy maffiózóvá váló politikus játszott, és amiért a legtöbb színészi díját is elnyerte. Oscarra viszont még csak nem is jelölték sosem, ami az Amerikai Filmakadémia nagy adóssága.

Főszereplő a Gengszterkorzó című sorozatban HBO

Máig viseli egy késelés nyomait.

A vér kötelez című filmjének forgatása közben mentek el egy észak-karolinai kocsmába lazítani a színésztársaival, ott azonban olyan súlyos verekedésbe keveredtek, hogy Buscemit többször megszúrták a karján és nyakán is. A sebhelyeket máig viseli, ha a filmekben a sminkesek a legtöbbször el is fedik.

A vér kötelez című filmjének forgatása közben többször megszúrták a karján és nyakán is Forrás: Photo12 via AFP

Adam Sandlerrel szeret a legjobban együtt szerepelni.

Nem kevesebb, mint 15(!) produkcióban játszottak már együtt ők ketten, és természetesen ez abból is következik, hogy a való életben is igencsak kedvelik egymást. A Hubie, a halloween hőse című vígjátékban bukkantak fel mindketten legutóbb, de bizonyára nem legutoljára.

Adam Sandlerrel A Hubie, a halloween hőse című vígjátékban bukkantak fel mindketten legutóbb Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Netflix - Happy Madison Productions/Netflix - Happy Madison Producti

Ő az oka, amiért Pinknek ez a művészneve.

A Kutyaszorítóban című Tarantino-filmben Mr. Pinket játszotta, és amikor egy Alecia Beth Moore Hart nevű kezdő énekesnő épp ezt nézte a barátaival, azt játszották, hogy ki melyik figura lenne a gengsztercsapatból. Moore számára egyértelműen Mr. Pink jutott, ez pedig később ihletforrásul szolgált számára, amikor felvette a Pink művésznevet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.