A mai napig nem tudni, ki állhatott a rejtélyes ABC gyilkosságok mögött

Forrás: Shutterstock -
New York (állam) ábécés gyilkos magazin áldozat sorozatgyilkos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az 1970-es évek elején az ABC gyilkos tartotta rettegésben a New York állambeli Rochester városát és környékét. A máig ismeretlen személyazonosságú elkövető olyan fiatal lányokra vadászott, akiknek megegyezett a keresztneve és a vezetékneve első betűje.

1971. november 16-án egy fiatal lány rohant az autópálya szélén New York állam felső részén. Kétségbeesetten hadonászott a karjával, miközben láthatóan menekült valami elől. Deréktól lefelé nem volt rajta semmilyen ruha. Ezzel egyidőben körülbelül száz autó haladt el a helyszínen, mégsem állt meg senki, hogy megkérdezze a 10 éves kislányt, hogy mi történt.

Napokkal később a rendőrök egy 10 éves kislány holttestére bukkantak egy közeli vízfolyásban.

Ez a döbbenetes bűntény volt az első a máig megoldatlan ábécés gyilkosságok közül, amelyek 1971 és 1973 között történtek Rochester környékén. A gyilkosságok áldozatai 10-11 éves kislányok voltak, akiknek a keresztneve és a vezetékneve azonos betűkkel kezdődött, ráadásul a holttesteket mind egy olyan városban vagy annak a közelében találták meg, amelynek a neve ugyanazzal a betűvel kezdődött, mint az áldozat neve.

Forrás: Shutterstock

Az első áldozat: Carmen Colón, Churchville

A helyi lapok szerint Carment az édesanyja küldte el a közeli drogériába az eltűnése napján. Miután beszélt a gyógyszerésszel, kiment az üzletből, hogy megvárja a receptet. Csupán másfél háztömbnyire volt az otthonától, de már sosem tért haza.

A rendőrség átfésülte az egész környéket, de a kislány holttestét végül két nappal később találta meg egy bicikliző kamasz Churchville mellett. Hónapokig keresték az elkövetőt, de hiába.

A második áldozat: Wanda Walkowicz, Webster

Wanda Walkowicz 11 éves volt, amikor 1973. április 2-án az édesanyja elküldte a helyi szupermarketbe. A kislány 8,52 dollár értékben vásárolt élelmiszert, majd eltűnt. A holttestét egy nappal később találták meg az autópálya töltésének alján, Websterben. Ekkor merült fel, hogy sorozatgyilkossal állnak szemben.

A két gyilkosság döbbenetesen hasonlított egymásra: a nevek és helyek kezdőbetűi, a hasonló életkor, hogy mindketten délután tűntek el. Mindkét lányt megerőszakolták és megfojtották.

A rendőrség továbbra sem talált gyanúsítottakat, azonban kiderült, hogy Walkowicz egy barna járműbe szállt be, miután elhagyta a szupermarketet.

A harmadik áldozat: Michelle Maenza, Macedon

1973. november 26-án, körülbelül hat hónappal Wanda Walkowicz halála után ismét eltűnt egy rochesteri lány. A tizenegy éves Michelle Maenza hazafelé sétált egy bevásárlóközpontból, de már sosem érkezett meg otthonába. A holttestét két nappal később találták meg Macedónban.

Több bejelentés érkezett az ügy kapcsán, egy nő például arról számolt be, hogy látott egy Maenzához hasonló lányt egy gyorsétterem előtt. Később a kislány boncolása kimutatta, hogy halála előtt hamburgert evett. Egy férfi pedig felidézte, hogy látott egy autót megállni az út szélén, defektes gumival. Amikor odament, és megkérdezte, hogy szüksége van-e segítségre a sofőrnek, egy Maenzára emlékeztető lányt látott az autóban. A sofőr nem kért a segítségnyújtásból.

Forrás: Shutterstock

A gyilkosságok módja és az áldozatok nevei miatt a rendőrség és a lakosság biztosra vette, hogy sorozatgyilkosról van szó. Több elmélet is született az üggyel kapcsolatban, de végül sosem sikerült kideríteni a rejtélyes ábécés gyilkos kilétét.

A gyanúsítottak között ott volt az első áldozat, Carmen Colón nagybátyja is, de sosem sikerült rábizonyítani. A nyomozás közben azonban több sorozatos nemi erőszakolót és gyilkost találtak Rochester környékén.

  • Dennis Termini tűzoltó több mint egy tucat nemi erőszakot követett el a garázsában. Miután a rendőrök leleplezték, főbe lőtte magát.
  • Joseph Nasót a bíróság halálra ítélte hat nő meggyilkolása miatt. Az áldozatai között négy nőnek is ugyanaz volt a keresztneve és vezetékneve kezdőbetűje, de mégsem találtak semmilyen bizonyítékot, hogy köze lenne az ábécés gyilkosságokhoz.

A Walkowicz meggyilkolásából származó DNS azonban kizárta ezeket a potenciális gyanúsítottakat, hacsak nem valaki más gyilkolta meg őt, mint a másik két lányt. Idővel több teória is napvilágot látott arról, hogy a második és a harmadik gyilkosságot egy másológyilkos követte el.

2022

Körülbelül ötven évvel később ismét előkerült az ügy. 2022-ben egy TikToker tett közzé egy videót, amelyben arról beszél, hogy attól tart, a saját nagyapja volt az ábécés gyilkos. A nagyapjának volt egy barna autója, mint amilyenbe Wanda Walkowicz is beszállt a halála előtt. Emellett volt egy élelmiszerboltja, amelynek a pincéjében macskák voltak, és mindhárom áldozat ruháján fehér macskaszőrt találtak. A nagyapa találkozott és beszélgetett is Wandával az eltűnése napján, majd miután eltűnt, jutalmat ajánlott fel a megtalálónak.

Bár valószínűleg már sosem fog kiderülni az igazság, mindenesetre hátborzongató a történet. Érdekesség, hogy 1936-ban jelent meg Agatha Christie Az ABC-gyilkosságok című könyve, amelyben ugyanilyen tematikával gyilkol valaki. Véletlen lenne csupán, vagy esetleg a világhírű krimiíró ihlette meg a Rochester közelében gyilkoló ismeretlent?

Ha szeretnél többet olvasni a témában, ezek a cikkek érdekesek lehetnek számodra:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.