Itt a hihetetlen igazság a Marsról: előbb válhatott élhetővé, mint a Föld

Forrás: Shutterstock -
víz Mars űrkutatás Föld felfedezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre többet tudunk meg a vörös bolygóról, ám most egy minden korábbinál vadabb elmélet látott napvilágot.

Egy nemzetközi kutatás arra a megállapításra jutott, hogy nem sokkal a Mars keletkezését követően, azaz 4,5 milliárd évvel ezelőtt annyi víz lehetett a vörös bolygón, hogy akár saját óceánnal is rendelkezhetett. A Koppenhágai Egyetem tanulmányában részt vevő kutatók a Földön talált, marsi eredetű meteoritokban mérhető krómizotópok arányát vizsgálták, melyekből kimutathatóak a bolygó keletkezését követően kialakult ősi réteg tulajdonságai.

Forrás: Shutterstock

A vizsgálatok alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a Marsba becsapódott égitestek sok vizet hoztak magukkal. Ezeken a meteoritokon azonban nemcsak víz, hanem olyan szerves molekulák is lehettek, melyek az élet szempontjából fontosak. Ilyenek például az aminosavak, melyek ma a földi élet alapköveiként ismertek – olvasható a National Geographic cikkében.

Ezek miatt úgy vélik, hogy a Mars a Földnél előbb válhatott az életre alkalmas bolygóvá. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy az egész bolygót beboríthatta egy ősi óceán, amely legalább 300 méter mély lehetett. A Földön ezzel egy időben még alig volt víz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.