Mi a különbség a kutya- és a macskaeledel között?

Forrás: Royal Canin -
kutyaeledel macskaeledel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magától értetődő, hogy a háziállatainknak a lehető legjobb életet szeretnénk biztosítani, amibe a megfelelő táplálás is beletartozik. Bár laikusként azt gondolhatnánk, hogy a kutyáknak és a macskáknak hasonló a tápanyagszükségletük, ez nem igaz. Cikkünkben feltárjuk a kutya és macskaeledelek közötti különbséget, és azt, hogy miért nem érdemes macskaeledellel etetni a kutyákat, és fordítva.

A kutyák és a macskák az emberektől és egymástól is sokban különböznek

Először is fontos leszögezni, hogy a kutyák inkább mindenevők, a macskák pedig ragadozók. A szaglásnak azonban a kutyák és a macskák esetében is fontos szerepe van a táplálék kiválasztásában, hiszen evéskor elsősorban erre támaszkodnak.

Összehasonlításképpen: míg az embereknél átlagosan 15 millió szaglóhámsejtről beszélünk, a macskáknál ez a szám 65, a kutyáknál pedig 200 millió.

Forrás: Royal Canin

Az ízlelőbimbók esetében épp fordítva van, hiszen a négylábúak esetében jóval kevésbé fejlett, mint az embereknél, sőt a macska valójában nem is képes érezni az édes ízt. Ugyanez igaz a színekre is, a kutyák és a macskák esetében ugyanis a színek semmilyen szerepet nem játszanak a táplálék vonzerejében, hiszen az ő színlátásuk nem olyan, mint a miénk, embereké.

A kutyák és a cicák gyomra nagyon tágulékony, a bélrendszerük pedig rövidebb, mint az emberé. Ebből következik, hogy kisebb emésztési kapacitással rendelkeznek, mint az emberek, ezért fontos, hogy könnyen emészthető táplálékot kapjanak, hogy a lehető legtöbb tápanyag tudjon felszívódni és hasznosulni abból.

Az emésztés szerepe az egészségben

A macskák és a kutyák esetében jóval gyorsabb folyamat az emésztés, mint az embereknél. Eleséggel kapcsolatos nemkívánatos reakciók, érzékenység azonban náluk is kialakulhatnak, erre utaló jel lehet a lágy széklet, a hasmenés, gyakori bűzös szellentgetés vagy a hányás, így ezekre érdemes figyelni.

A megfelelő eledel kiválasztásakor nagyon fontos hangsúlyt fektetni a magas emészthetőségre, és arra, hogy az ennivaló egyes összetevői kedvező hatást gyakoroljanak a bélsár mennyiségére és állagára. Sajnos, a tápláláshoz számtalan tévhit kapcsolódik, pedig gazdaként nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az igazsággal.

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a legjobb, ha a kutya azt eszi, amit a gazda, vagy, hogy a száraz tápok vesekőképződéshez vezetnek.

Forrás: Royal Canin

Jó tudni, hogy a változatosság sem annyira fontos, mint gondolnánk, ha ugyanis a kutyusok szívesen megeszik ugyanazt a kiegyensúlyozott teljes értékű eledelt, nem unják meg azt és nem kell ezért váltani. A gyakori változtatás olykor ártalmas is lehet a kisállat számára, mert megzavarhatja az emésztőrendszer működésének egyensúlyát.

Fontos tudni azt is, hogy a macskák naponta sokszor, akár 10-16 alkalommal, kis részletekben fogyasztják el eleségüket, nem egyszerre felhabzsolva azt, ellentétben a kutyákkal.

Tudtad, hogy a cicák gyomortartalma sokkal savasabb, mint az embereké?

A macskák ízlelése sokkal kevésbé fejlett, a nyáluk nem tartalmaz emésztőenzimeket, így az ennivaló előemésztés nélkül kerül a gyomrukba. A kutyákkal ellentétben a doromboló – egyébként ragadozó – négylábúak fehérjeigénye magasabb, mint a kutyáké, és a fehérjékben levő esszenciális aminosav szükséglete is eltérő, ezek elégtelen mennyisége betegségek kialakulásához vezethet.

A cicák bélcsatornája rövidebb, mint a kutyáké, ezáltal gyorsabb az emésztés és rövidebb a felszívódási idő az egyes tápanyagok számára.

A legjobb, ha a felnőtt kutyákat naponta kétszer etetjük

A kutyákkal kapcsolatban számos tévhit kering, így itt az ideje ezeket ledönteni. Az ebeknek, kevés ízlelőbimbójuknak köszönhetően az emberhez képest gyengébb az ízérzetük. A gyomruk tágulékony, képes nagy mennyiségű ennivalót befogadni, ezért számukra az a legmegfelelőbb, ha napi 2 alkalommal kapnak enni.

Bár a fent leírtak is bizonyítják, hogy a kutyák és a macskák táplálkozási-és emésztési szokásai sok mindenben különböznek, az ennivaló kiválasztásánál ugyanazt a rituálét követik.

A fő kritérium az ennivaló illata, állaga, és kevésbé annak az íze. Tehát amikor a kedvencünk elé tesszük az eleséget, először meg fogja szagolni azt, és akkor fog enni belőle, ha a szagát vonzónak találja.

Egy jól kiválasztott száraz táppal többet teszel kiskedvenced egészségéért, mint gondolnád

A száraz táp kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a kutyusunk életkorát, fajtáját, testméretét, esetleges anatómiai felépítésük sajátosságait (pl. rövid arcorri rész a fejen egyes fajták esetében), és az esetleges speciális tápanyagok iránti igényüket is. Azért fontos, hogy a háziállataink száraz tápot is fogyasszanak, mert a tápszemcsék keményebb állagának köszönhetően van egy mechanikus fogtisztító hatásuk („fogkefeszerű hatás"). Ez segít csökkenteni a foglepedék képződését, amiből kialakulhat a fogkövesség. Vannak speciális tápok, amelyek az összetevőiknek köszönhetően megkötik a nyálban lévő kalciumot, megakadályozva ezáltal a kalcium beépülését a foglepedékbe, azaz a fogkő kialakulását.

Mivel a nagytestű kutyák általában mohón esznek, és rekordidő alatt nagy mennyiségű ennivalót képesek lenyelni, fontos, hogy nekik olyan tápot válasszunk, ami fokozottan rágásra ösztönzi őket.

A házi kedvencek egészsége folyamatos gondoskodást igényel. Az eledelek esetében a legfontosabb, hogy biztosítsák az összes szükséges tápanyagot.

A prémium minőségű állateledelek amellett, hogy könnyen emészthetők, teljesértékű és kiegyensúlyozott táplálást biztosítanak, nagyon ízletesek, így a legválogatósabb macskák és kutyák számára is találhatunk kedvükre valót. Emellett segítenek megőrizni kedvenceink egészségét, és támogatják a hosszú és egészséges életet.

A cikk a Royal Canin támogatásával készült.

Az 1968-ban, egy állatorvos által alapított Royal Canin mindig is az állatok egészséges táplálásának szakértője volt. A macskák és kutyák igényei az innovációs folyamat minden lépésénél központi szerepet játszanak, a pontosan összeállított és hatékony eleségek kifejlesztése érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.