Teveinfluenza-járvány jöhet a katari focivébé után: halálosabb, mint a koronavírus

Forrás: AFP/Asaad Niazi -
katari focivébé járvány teveinfluenza focivébé Katar koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus hosszú időre megbénította a világot, és megmutatta, hogy mennyire sérülékeny az emberiség és a mindennapi életünk. Alig vagyunk túl a világjárványon, bármikor bekövetkezhet egy hasonló.

A majomhimlő nem okozott olyan nagy problémát, mint a covid, ám most egy újabb betegségre figyelmeztetnek a szakemberek: a teveinfluenzára. A közel-keleti légúti szindrómát a tevékkel való szoros érintkezéssel, esetleg a tevéktől származó termékek, például a nem pasztőrözött tevetej fogyasztásával lehet elkapni.

Illusztráció Forrás: AFP/Asaad Niazi

Mivel a katari focivébé egyik turistakendvenc szórakozási formája a tevegelés, nagy a veszélye annak, hogy a szurkolók elkapják, majd hazahurcolják a kórokozókat. A betegség ráadásul halálosabb, mint a koronavírus, ugyanis a megfertőzött emberek több mint harmada meghalt, míg a covidnál a betegek kevesebb, mint négy százaléka vesztette életét.

A teveinfluenza tünetei közt szerepel a láz, a köhögés, a légzési nehézség, a hasmenés és a hányás, de egyes betegek akár tünetmentesek is lehetnek.

Az elmúlt tíz évben tizenkét kelet-mediterrán és közel-keleti országban 2600 esetet regisztráltak, közülük pedig 935-en meghaltak – írja az Origo. Az Egyesült Királyság Egyészségügyi Biztonsági Ügynöksége azért arra kérte a brit háziorvosokat, hogy különösen figyeljenek oda a légzési nehézségekkel és lázzal küzdő páciensekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.