Ismét hó hullott az afrikai sivatagban: negyven éven belül ez az ötödik alkalom

afrikai sivatag havazás sivatag Szahara Afrika tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt hetekben Magyarország legmagasabb pontjait beborította a hó, azonban az ország többi részén nyomát sem látni a télnek. Eközben a Föld legforróbb táján, az afrikai sivatagban hó borítja a homokot és a tevék hátát.

Az elmúlt négy évtized során mindössze ötször esett hó a Szaharában, melyet a világ egyik legmelegebb helyeként tartanak számon. A hőmérséklet elérheti akár az 50 Celsius-fokot is, az éjszakák azonban meglehetősen hidegek tudnak lenni, mégis ritka, hogy hó fedje a homokbuckákat. A havazás meglepte az afrikaiakat és a sivatagban élő tevéket is.

A Földközi-tenger fölött örvénylő ciklon hátoldalán, az észak felől érkező hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek egészen Afrikáig eljutottak, ott pedig csapadékkal párosulva havazni kezdett a sivatagi területeken is – írja a szeretlekmagyarorszag.hu az Időkép cikke alapján.

A fehérbe borult sivatagról több videó és fotó is készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.