Pinokkiótól Barbie-n át M3ganig: kedvenc játékbabáink a moziban

film mozi Barbie Pinokkió babák Toy Story
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január 12-től vetítik a hazai mozik a M3gan című filmet, amiben egy játékfejlesztő cég vezetője egy kísérleti, mesterséges intelligencia vezérelte babát vesz oda kísérletképpen a lánya mellé, nem várt következményekkel. A hol cuki, hol hátborzongató, hol életre kelő, hol életekre törő játékbabák visszatérő szereplői a mozifilmeknek, az alábbi esetekben igencsak emlékezetes módokon.

Chucky

1988-ban született meg a Gyerekjáték című horrorfilmmel, aztán pedig olyan sikeres lett, hogy folytatások egész sora épült rá, majd 2019-ben egy remake-et is kapott. A gonosz Chucky baba azért ilyen elvetemült, és azért tör minden közelében élő egészségére különféle szúró- és vágóeszközökkel, mert egy sorozatgyilkos lelke él benne tovább. Egy ártatlan külsejű gyerekjátékról pedig senki nem feltételezne ilyen csúfságokat, hiába bizonygatják filmről filmre egyre többen.

Toy Story

A játékbabák titkos élete: erre az egyszerű, de nagyszerű alapötletre épül a Pixar stúdió korszakos szériája, ami nem csak elhozta a mozikba minden idők első számítógépes animációs filmjét, de utána a folytatásokban is tartani, sőt emelni tudta a mesék erejét és színvonalát. Woody, Buzz és a többiek pedig hiába „csak" játékok, a kalandjaikkal az emberekről és az emberi értékekről mesélnek.

Ted

Ha egy plüssjáték életre kel, akkor a cukimuki kis szőrmackóból nem feltétlenül aranyos házikedvenc válik, hanem korhatáros poénokat pufogtató, csajozó és piáló medvehaver. A főhősnek pedig hiába vált valóra a kívánsága gyerekkorában, hogy a macija életre szóló barátja legyen, egy bizonyos kor után ez már a felnőtté válását akadályozza.

Annabelle

A Démonok között franchise mellékágaként született meg az Annabelle, a csúnyaságokat művelő antik baba karaktere, így hát nem olyan meglepő, hogy egy démon a ludas a sok horrorban, amit neki köszönhetnek a gazdái a mozinézőkkel egyetemben. Annabelle-től pedig olyannyira szeretnek félni ezek a nézők, hogy azóta saját kis filmszériát is kapott a folytatásai révén.

Pinokkió (2022)

A mozitörténelem minden bizonnyal leghíresebb, és legtöbbször megfilmesített babatörténete Pinokkióé, hisz a klasszikus mesét szinte minden korszakban feldolgozták a legkülönfélébb mozgóképes módokon. Csak a közelmúltban is két szuperprodukció főszerepét játszotta el a fabábuból életre kelő, a hazugsággal sajátos viszonyt ápoló kisfiú: az egyikben Tom Hanks alakította az alkotóját, a másikban a neves horrorrendező, Guillermo Del Toro hozott létre valami egészen egyedit és rendkívülit általa.

M3gan (2022)

A technológia, a tudomány és legfőképp a mesterséges intelligencia fejlődésével már vélhetően nincs messze az a korszak, amikor már szinte teljesen élethű és sok tekintetben önálló robotok is megjelennek majd a hétköznapokban. Vagy épp gyerekekkel játszó, és egyben rájuk vigyázó gyerekbabák, mint ebben a filmben, ahol persze egy idő után kissé túl önállóvá válik a címszereplő...

Barbie (2023)

Létezik híresebb baba Barbie-nál? És belegondolt már valaki abba, hogy milyen lehet Barbie-nak lenni? Ez az idén érkező mozifilm ezt kísérli meg, és a csilivili, színpompás felszín alatt a kortárs amerikai mozi egyik legjelentősebb rendezőtehetsége, Greta Gerwig kísérli meg a popkulturális ikon újraértelmezését; nem kisebb nevek, mint Margot Robbie és Ryan Gosling segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.