60 éves lett minden idők egyik leghíresebb sportolója – 10 érdekesség Michael Jordanről

érdekesség Michael Jordan születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem a kosárlabda volt a kedvenc sportja, földrajzból szerzett diplomát, szörnyű tragédiában vesztette el az édesapját, és övé volt minden idők legdrágább válása. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a valaha volt legjobb kosárlabdázó, Michael Jordan kapcsán.

Az egykori iskolája már az ő nevét viseli

Banki alkalmazott anya és autószerelő apa gyerekeként New Yorkban született, de a család rövidesen inkább vidékre költözött a veszélyes nagyvárosból. Az észak-karolinai Wilmingtonban nőtt fel és járt iskolába, az egykori gimije pedig azóta már az ő nevét viseli.

Nem a kosárlabda volt a kedvenc sportja


Gyerekként sokkal hamarabb szeretett bele a baseballba, mint a kosárlabdába. Később, a karrierje csúcsán tartott egy hosszabb szünetet kosaras pályafutásában, és ezalatt elment profi baseball játékosnak, nem túl nagy sikerrel.

Elment profi baseball játékosnak is Forrás: AFP/Eugene Garcia

Földrajzból szerzett diplomát


Természetesen sportösztöndíjjal járt egyetemre, hiszen már akkor is látványosan jól ment neki a kosárlabdázás. A profi karrier kedvéért aztán félbe is hagyta az egyetemi tanulmányait, de később visszatért, és megszerezte a diplomáját földrajzból.

Nem divatból lett kopasz


Az egyik védjegye a kopaszra borotvált feje, amivel divatot teremtett. Kezdetben azonban még hajjal játszott, és csak akkor döntött a drasztikus fazonváltás mellett, amikor túlságosan elkezdett kopaszodni.

Az egyik védjegye a kopaszra borotvált feje Forrás: AFP/Mike Nelson

Szörnyű tragédiában vesztette el az édesapját

1993 nyarán két rabló megtámadta az édesapját, majd, miután kifosztották, lelőtték és a holttestét egy mocsárba rejtették. Jordant lelkileg annyira megviselte az eset, hogy a következő szezon elején, a világ legjobb játékosaként bejelentette a visszavonulását a profi kosárlabdától. Később azonban visszatért, és további bajnoki címekig vezette a Chicago Bulls csapatát.

Nemcsak egy sportágat reformált meg, de a sportszergyártást is


Minden idők egyik legnagyobb értékű sportszerződését kötötte a Nike-val, ami kölcsönösen gyümölcsözőnek bizonyult. A Nike cipők óriási népszerűségre tettek szert Jordan révén, aki komplett saját márkát kapott a gyártótól, kikövezve az utat más hírességek előtt.

A Nike cipők: Jordan saját márkát kapott a gyártótól Forrás: WireImage/Kelly Kline

Híressé tett egy számot


Karrierje nagy részében a 23-as számú mezben játszott, ez a szám pedig teljesen összeforrt a nevével. Olyannyira, hogy a visszavonulása után a Chicago Bulls visszahívta a 23-as mezszámot, vagyis azóta senki sem játszhat ilyen trikóban náluk.

Divatba hozta a hosszabb nadrágot


Kabalából minden meccsére felvette az aktuális mez alá az egyetemi csapata rövidnadrágját is. Hogy ne lógjon ki, inkább az akkoriban szokatlan, hosszabb fazonú rövidnadrágot választott, amit egyre többen követtek aztán, manapság pedig már szinte mindenki ezt a fazont viseli a meccseken a kosárlabdázók között.

Minden idők legdrágább válása lett az övé


Kétszer házasodott. Az első frigy 1989 és 2006 között tartott Juanita Vanoy oldalán, három közös gyerekkel, és egy 150 millió dolláros megállapodással végződő válással, ami a maga idején a világ legdrágábbjának számított. 2013 óta pedig a kubai modell Yvette Prieto a felesége, akitől szintén született már két gyereke.

Michael Jordan és Yvette Prieto Forrás: 2012 Getty Images/Ethan Miller

Filmeket is sikerre vitt


1996-ban szerepelt a Space Jam – Zűr az űrben című félig animációs, félig élőszereplős filmben, magával Tapsi Hapsival kosarazva. 2020-ban pedig a Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig című Netflix-dokumentumfilm aratott nagy sikert, ami korábban sosem látott felvételekkel mesélte el Jordan utolsó trófeájának történetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.