Szombati tömegbaleset: a szakértő úgy véli, "boszorkányüldözés lenne felelőst keresni"

Forrás: Shutterstock -
autópálya tömegszerencsétlenség Karambol baleset szakpszichológus tömegkarambol M1 tömegbaleset porfelhő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkit megrendített a halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenség, amely hosszú időre megbénította a forgalmat az M1-es autópályán. Egyesek szerint sejthető volt, hogy tragédia fog történni, ugyanis voltak előjelei a hatalmas porfelhőnek.

Miközben sokan a felelősöket keresik, és azt próbálják kitalálni, ki hibázhatott, egy közlekedési szakpszichológus szerint olyanok voltak a körülmények, amelyekre egyetlen sofőrt sem lehet felkészíteni.

"Boszorkányüldözés lenne felelőst keresni. Sem a sofőrök, sem az útkezelő nem hibázott. Egy ilyen homokvihar másodpercek alatt alakulhat ki. Aki ebbe belekerül, semmit nem lát, s azt sem lehet elemezni egy tömegszerencsétlenség roncsainál, ki, honnan, mekkora sebességgel jött, magától csapódott bele az előtte lévőbe, vagy már nekilökték" – kezdte a Blikknek Dulin Jenő.

Molnár Sándor biztosítási szakértő szerint nem lesz egyszerű munka kideríteni, ki hibázott, kik a sértettjei és felelősei a tömegszerencsétlenségnek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

"Információink szerint a tömegszerencsétlenség a homokvihar miatt történt, az első autó vezetője megijedt a mindent beborító portól, fékezett, hátulról pedig belerohant egy figyelmetlen autós, ő biztosan nem számíthat kártérítésre, és hatósági eljárás is indul vele szemben" – kezdte a helyzet elemzését a szakértő.

"Ugyanez érvényes a balesetben érintett három utolsó járműre, illetve vezetőjére is, akik nem az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebesség miatt nem tudtak idejében megállni, és későn észlelték a karambolt. A két végpont között megsérült autók vezetői egyszerre felelősei és sértettjei is a káreseménynek, kemény dió lesz megállapítani, ki, hol hibázott, a biztosítók szakértői nem találkoztak még Magyarországon ilyen káreseménnyel."

A Blikk felidézi, hogy a baleset előtt két órával már történt egy karambol a helyszínen, akkor egy kamion és egy személygépkocsi ütközött, a 24.hu szerint szintén a por miatt. Az útszakaszt a tömegszerencsétlenség előtt egy órával tették szabaddá, ám sem a közútkezelő, sem a rendőrség nem tartotta indokoltnak a forgalom elterelését vagy az ideiglenes sebességkorlátozást, pedig állítólag számítani lehetett a viharos szél lökéshullámai miatt időszakosan feltámadó újabb porviharra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.