Heves esőzések okoztak földcsuszamlásokat Szlovéniában

Forrás: HaZZ SR -
esőzés Horvátország földcsuszamlás Szlovénia
Számos helyen földcsuszamlást okoztak a heves esőzések Kelet-Szlovéniában, a helyzet az északkeleti Sentilj város környékén a legrosszabb, ahol katonák segítik a helyi katasztrófavédelmet - közölte szerdán a szlovén közszolgálati televízió. Horvátországban továbbra is súlyos a helyzet.

A szlovén közbiztonsági segélyhívó rendszer (PSAP) adatai szerint szerdára virradóra csaknem 70 földcsuszamlást jelentettek, amelyekhez 47 tűzoltócsapatot riasztottak.

A tűzoltók Ptujban, Mariborban, Celjében, Muraszombatban (Muravska Sobota) és Novo Mestóban is folytattak műszaki mentést: vizet szivattyúztak ki elárasztott épületekből, és homokzsákokkal biztosították a házakat. A műveletekben 187 tűzoltóalakulat vett részt.

Északkeleten sok helyen utakat zártak le a földcsuszamlások miatt. Az ország keleti felében gyakorlatilag az összes folyó megduzzadt.

Heves esőzések okoztak földcsuszamlásokat Szlovéniában Forrás: HaZZ SR

Szerda délutánra a folyók vízállása fokozatosan csökkent, csak a Mura és a Krka tetőzése várható még az alsó szakaszokon. A legtöbb folyó viszont csak az árterületre öntött ki.

Eközben Horvátországban továbbra is súlyos a helyzet. Az ország egyes részein még a hét elején rendkívüli állapotot hirdettek árvízveszély miatt.

Zára (Zadar) megyében, Gracac és Obrovac környékén valamelyest normalizálódott a helyzet. A két város még hétfőn került víz alá.

Jelenleg a közép-horvátországi Sziszek-Monoszló (Sisacko-Moslavacka Zupanija) megyében Hrvatska Kostajnica és Nova Drencina térségében uralkodnak a legrosszabb állapotok. A tűzoltóság és a polgári védelem csónakokkal menti a lakosságot.

A Jutarnji List című napilap azt írta: a legrosszabb még hátravan, mert az Una folyó vízszintje veszélyesen emelkedik, és várhatóan csütörtökön tetőzik.

Szerdán az észak-horvátországi Varazsd (Varazdin) megye több területén is kiáradtak a folyók.
Nő a Kupa és Korana folyó vízszintje is. A meteorológiai szolgálat erre a területre további esőt jelzett. Ezért Károlyvárosban (Karlovac) is árvízkészültség van érvényben.

Az áradások eddig nem követeltek emberéletet, és a károk egyelőre megbecsülhetetlenek. A horvát kormány várhatóan természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítja a súlyosan veszélyeztetett térségeket - írták szerdán a helyi lapok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.