Oscar-díjra jelölt filmben is szerepelt Balázsovits Lajos

Forrás: Wikipedia/Készítette: Takkk -
Balázsovits Lajos pálya magazin Jancsó Miklós érdemes művész
Balázsovits Lajos, a Nemzet Színésze, színházi rendező, színigazgató, Érdemes Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 76 évesen távozott az élők sorából, de emlékét és kivételes tehetségét örökre őrizni fogják az alkotások, amelyekben több évtizedes pályafutása során szerepelt.

Balázsovits Lajos, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 76 évesen távozott az élők sorából, hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után. A művész 2012-ben visszavonult a színészettől, de a hosszú évtizedekig tartó pályája során rendkívül sok és változatos filmben, színházi darabokban szerepelt.

Balázsovits Lajos, a nemzet színésze 76 évesen távozott az élők sorából Forrás: Wikipedia/Készítette: Takkk

Már főiskolásként elkezdett filmezni: az első szerepét Makk Károly Isten és ember előtt című filmjében kapta, ezt pedig Mészáros Márta Holdudvar című drámája követte. Pályakezdőként vált Jancsó Miklós állandó színészeinek egyikévé, az első közös filmjük az 1969-es Fényes szelek című dráma volt, de nem ez az alkotás keltette a legnagyobb visszhangot, hanem az 1976-os Magánbűnök, közerkölcsök. A mayerlingi tragédiát sajátos módon feldolgozó filmet Olaszországban egy időre be is tiltották, és bíróság elé idézték a producert és a rendezőt.

Balázsovits Lajos 1970-ben Forrás: MTI/Keleti Éva

A botrányos fogadtatás ellenére a film nem volt rossz hatással Balázsovits Lajos karrierjére, ezt követően szerepelt még Szabó Magda méltán népszerű könyvéből, az Abigélből készült tévésorozatban. Játszott Rényi Tamás Élve vagy halva című történelmi kalandfilmjében is, valamint Szabó István Oscar-díjra jelölt filmjében, a Bizalomban.

A színművész sokoldalúságát bizonyítja, hogy a legfiatalabb korosztály is megismerhette és megkedvelhette őt olyan gyerekfilmeknek köszönhetően, mint Palásthy György Hahó, a tenger! című rendezése, melyben apát játszott, és A palacsintás király, amelyben Éliás királyfi bőrébe bújt.

Az 1980-as években egyaránt játszott a szűkebb közönségnek szóló filmekben és a kifejezetten közönségfilmnek készült alkotásokban. Láthatták őt a népszerű rockopera, az István, a király filmváltozatában, a kísérletező kedvű alkotások közül pedig Jancsó Szörnyek évadja című drámájában szerepelt.

Filmes munkáit 1990-től visszaszorította, és színházigazgatói tevékenységére koncentrált Utolsó filmes szerepét 2010-ben vállalta el: az Oda az igazság című alkotásban játszott.

A színművészt pályája során megannyi díjjal jutalmazták: 1969-ben elnyerte a Magyar Filmszemle díját, 1982-ben kapta meg a Balázs Béla-díjat, 1987-ben az Érdemes Művész díjat, 2015-ben Örökös Tagságot kapott a Halhatatlanok Társulatában. 2022-ben Haumann Péter helyére választották meg a Nemzet Színészévé. Özvegye, Almási Éva Kossuth-díjas színésznő szintén a Nemzet Színésze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.