globális felmelegedés NASA hőmérséklet rekord
Az európai Copernicus klímafigyelő szolgálat után az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) is megerősítette, hogy az idei július volt a valaha mért legmelegebb hónap a Földön a NASA méréseinek 1880-as kezdete óta.

Az elmúlt hónap globális átlaghőmérséklete 0,24 Celsius-fokkal volt magasabb, mint bármely más július hónapé a feljegyzések kezdete óta, és 1,18 fokkal volt magasabb az 1951 és 1980 közötti évek átlagánál - közölte hétfőn a NASA Goddard Űrkutatási Intézete (GISS).

Különösen meleg volt 2023 júliusa Dél-Amerika, Észak-Afrika, Észak-Amerika egyes részein és az Antarktiszi-félszigeten, e régiókban az átlagosnál mintegy négy fokkal magasabb hőmérsékletet mértek a múlt hónapban. Az amerikai űrkutatási hivatal adatai szerint az 1880 óta mért öt legmelegebb július mind az elmúlt öt évre esett.

"A NASA adatai megerősítik, amit szerte a világon emberek milliárdjai a saját bőrükön éreztek: a múlt havi hőmérsékletek minden idők legmelegebb hónapjává tették 2023 júliusát" - mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Az Európai Unió Copernicus nevű éghajlatváltozási szolgálata (C3S) augusztus 8-án közzétett jelentésében az elmúlt hónapot 0,33 Celsius-fokkal melegebbnek mérte a korábbi rekordnál, a 2019 júliusában regisztrált 16,63 fokos napi átlaghőmérsékletnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.