Hollywoodi filmsztár volt az egyik legkitűnőbb nácivadász, fizetését is háborús erőfeszítéskre ajánlotta fel

Frank Sinatra Marlene Dietrich Greta Garbo kém Cary Grant
Ha szóba kerül Marlene Dietrich vagy Greta Garbo neve, akkor mindenki két gyönyörű és sikeres színésznőre gondol. Azt már kevesebben tudják, hogy mindkét hölgy kémkedett a második világháború alatt és állítólag mindkettőjük feltett szándéka volt, hogy meggyilkolják Hitlert.

Ha szóba kerülnek a kémek, talán mindenkinek elsőre James Bond ugrik be, aki rendkívül intelligens, hidegvérű és a leglehetetlenebb helyzeteket is megoldja. Természetesen kémek nem csak a filmvásznon léteznek, ugyanakkor vannak olyan hollywoodi hírességek, akik nem csak a filmekben, hanem az életben is a hazájuknak kémkedtek.

Cary Grant a brit kormány kémje volt

Cary Grant a filmtörténelem egyik legnagyobb sztárja, rengeteg film fűződik a nevéhez, többek között ő játszott a Forgószélben, mely a filmtörténet egyik legizgalmasabb szerelmes kémtörténete. A színész azonban nem csak a filmvásznon, hanem az életben is kémkedett, méghozzá a brit kormány megbízásából.

Ő volt Hollywood egyik legkitűnőbb nácivadásza Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Paramount Productions Inc./Paramount Productions Inc.

Ő volt Hollywood egyik legkitűnőbb nácivadásza, a második világháború alatt ő leplezte le a legendás Errol Flynnt filmszínészt, aki titokban a náciknak kémkedett

és információi alapján több száz ember halt meg, valamint vizsgálatot indított Barbara Hutton színésznő volt német férje ellen is. A brit kormány elkötelezett támogatójaként a háború alatt fizetésének jelentős részét felajánlotta a brit háborús erőfeszítések javára és a Vöröskeresztnek.

Marlene Dietrich-t sokáig német kémnek hitték

Marlene Dietrich, a rekedt hangú díva elhagyta a náci Németországot, hogy az Egyesült Államokba költözzön, új hazájában azonban sokáig német kémnek hitték. A színésznő a 2. világháború alatt az amerikai csapatokat szórakoztatta, mondván, hogy ez a leghatékonyabb módja a Hitler elleni harcnak, de az FBI akkori főnöke, J. Edgar Hoover egyáltalán nem bízott benne. Éveken át követték minden lépését, kinyitották a leveleit, de nem találtak bizonyítékot a kémkedési vádakra.

A színésznő 1944 februárjában felajánlotta, hogy az Egyesült Államok kémje lesz Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner Bros/Warner Bros

A színésznő 1944 februárjában felajánlotta, hogy az Egyesült Államok kémje lesz, az volt a feladata, hogy miközben a katonákat szórakoztatta a fronton, feljegyzéseket kellett készítenie a különböző államellenes tevékenységekről Európában.

Hitler is odavolt is érte, a színésznő állítólag azt tervezte, hogy egy privát találkozót szervez vele és egy mérgezett hajtűvel gyilkolja meg a diktátort, erre azonban nem került sor.

Harry Houdini az orosz börtönöket térképezte fel

A magyar származású Harry Houdini minden idők legnagyobb szabaduló művésze volt, leginkább arról volt híres, hogy a leglehetetlenebb helyzetekből, kötelekből, láncokból, bilincsekből és kényszerzubbonyokból is képes volt kiszabadulni. Trükkjei állítólag felkeltették a Scotland Yard érdeklődését és az amerikai hírszerző ügynökségek figyelmét is.

Harry Houdini a magyar származású amerikai kaszkadőr és szabadulóművész Forrás: NORTHFOTO/Public Domain / mediadrumworld.com/Public Domain / Mediadrumworld.Com

Arra kérték, hogy szivárogjon be orosz rendőrőrsökre, s miközben onnan is szabaduló trükköket mutat be, gyűjtsön be némi információt az ottani nyomozásokról és fogvatartottakról.

Ez nem volt idegen tőle, Houdini ugyanis rendszeresen bevonta a bűnüldöző szerveket a mutatványaiba, ragaszkodott hozzá, hogy ugyanúgy megbilincseljék és bezárják, mint a többi foglyot, így nem egy börtönbe bejutott.

Greta Garbo több titkos küldetést hajtott végre

Greta Garbo volt Hollywood egyik legünnepeltebb sztárja, a svéd származású színésznőt több Oscarra is jelölték, míg 35 évesen, 1941-ben visszavonult a színészettől. Sokan úgy vélik, hogy ez nem volt véletlen, mivel elkezdett brit kémként dolgozni a 2. világháború alatt.

Greta Garbo Több titkos küldetést hajtott végre a szövetségesek számára Forrás: AFP

Több titkos küldetést hajtott végre a szövetségesek számára, legfontosabb feladata az volt, hogy segítsen Niels Bohr dán atomfizikust átcsempészni Koppenhágából Nagy-Brittaniába.

Ezenkívül náci kémeket azonosított be Hollywoodban és hírvivőként is szolgált II. Gusztáv svéd király és a brit ügynökök között. Állítólag ő is igyekezett Hitler hálószobájába bejutni, hogy a retiküljébe rejtett pisztollyal végezzen vele, de ez neki sem sikerült – írja a Medium.

Frank Sinatrát rendszeresen hírbe hozták a maffiával, de kémkedéssel is gyanúsították

Frank Sinatra a 20. század egyik legismertebb művészeként vált ismertté, de az sem volt titok, hogy egész élete során kapcsolatban állt a maffiával. Sok gengsztert látott vendégül az otthonában és az előadásain, melyről több ezer oldalas aktát vezetett az FBI. A pletykák szerint ugyanakkor az énekes a CIA-val is együttműködött és magánrepülőgéppel szállított embereket be is ki az országból.

Frank Sinatra egész élete során kapcsolatban állt a maffiával Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.