A Trónok harca írójának családi titkára tévéműsorban derült fény - 75 éves lett George R. R. Martin

George R R Martin tévéműsor titok magazin trónok harca
Sakkból élt meg az írás mellett, elárulta a kedvenc Trónok harca-karaktere nevét, a hetvenes évek óta ugyanabban a házban él, és meg szokta fenyegetni az olvasóit. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 75. születésnapját ünneplő George R. R. Martin kapcsán.

Saját döntéséből lett ilyen hosszú a neve

1948. szeptember 20-án a New Jersey állambeli Bayonne városában született egy háztartásbeli anya és egy kikötői rakodómunkás apa gyermekeként. Az anyakönyvében George Raymond Martin szerepelt, ehhez később felvette második középső névnek a Richardot, ami a katolikus bérmaneve volt.

George R.R. Martin Forrás: FilmMagic/2012 Clinton Gilders/Clinton Gilders

Tévéműsorban derült fény a családi titkára

Az ősei között főleg angolok és írek találhatók, egy kis távolabbi francia és német rokonsággal. Az egyik nagyapja pedig Nápolyból kivándorolt olasz volt, legalábbis Martin egészen addig így hitte, míg el nem ment egy családfakutatással foglalkozó tévéműsorba. Itt a DNS-tesztje révén kiderült, hogy a biológiai nagyapja egy másik, zsidó származású férfi volt, akinek a személyazonossága ismeretlen maradt.

Világéletében óriási geek volt

Gyerekkora óta rajong a képregényekért, a Pókember- és Fantasztikus négyes-füzetek első kiadású lapszámai is megvannak neki. Amikor 1964-ben megtartották a geek kultúra azóta világhírűvé vált főeseménye, a Comic-Con első rendezvényét New Yorkban, Martin vette meg rá az első jegyet.

Sakkból élt meg az írás mellett

Bobby Fisher 1972-es világbajnoki győzelme óriási sakklázt indított el az Egyesült Államokban, ez pedig lehetőséget kínált a játékkal már korábban is foglalkozó Martin számára, hogy kiegészítő pénzkeresetet találjon az írói karrierje mellé, amiből ekkoriban még nem tudott megélni. Sakktornák versenyigazgatójaként kezdett el tevékenykedni, amiket rendszerint hétvégeken tartottak, így a hétköznapok megmaradtak neki az írás számára.

Nem a Trónok harca volt az első tévésorozat, amiben közreműködött

Az 1980-as évek közepétől az 1990-es évek közepéig tévés íróként dolgozott, többek között olyan sorozatok forgatókönyveiben működve közre, mint az Alkonyzóna, vagy A szépség és a szörnyeteg. Egy idő után azonban elege lett abból, hogy nem kapnak teret a saját ötletei, így visszatért a regényíráshoz.

Háromkötetesre tervezte a fő művét, hét lett belőle

A Trónok harca tévésorozat alapjául szolgáló regényfolyam, A tűz és jég dala fő ihletforrásául Martin az angol történelemből ismert „rózsák háborúja" eseményeit, valamint az Ivanhoe-t és Az elátkozott királyok francia regényfolyamot nevezte meg. Eredetileg három kötetesre tervezte a művet, de az írás közben az egyre terebélyesedett. Eddig öt könyv jelent meg belőle, és Martin további kettővel tervezi befejezni.

Van kedvenc karaktere a Trónok harca hősei közül

Mégpedig pontosan az, akire tippelnél: Tyrion Lannister, aki a sorozat nézőinek körében is közönségkedvencnek számít.

A hetvenes évek óta ugyanabban a házban lakik

Az 1970-es évek végén, még ismeretlen íróként költözött Santa Fe városába, és azóta ugyanabban a házban él. Mivel egy ideje a könyvtára és az irodája már nem fér el az épületben, így erre a célra megvett az utcában egy másik házat. A város egyik bezárt moziját is megvásárolta 2013-ban, így azóta ő üzemelteti a mellette lévő könyvesbolttal együtt.

30 év után vette el a barátnőjét

Még egyetemistaként megélt egy rövid házasságot Gale Burnick oldalán, majd 1981-ben költözött össze Parris McBride-dal, aki azóta is a párja. Gyermekük nem született, és csak 2011-ben házasodtak össze hivatalosan is.

George R.R. Martin és felesége Parris McBride Forrás: FilmMagic/2011 Charles Eshelman/Charles Eshelman

Rendszeresen megfenyegeti az olvasóit

Persze csak védekezés céljából. Martin híres arról, hogy nagyon lassan ír, a rajongók hosszú-hosszú évek óta várnak például A tűz és jég dala-széria befejező köteteire, amikkel kapcsolatban mindig újabb és újabb ígéreteket tesz a szerző. Mivel Martin is megunta már az ezzel kapcsolatos folyamatos kérdezősködést, így ha ezzel zaklatják, akkor előbb megkérdezi az illető kedvenc Trónok harca-karakterének nevét, majd megfenyegeti azzal, hogy megöli a következő könyvben.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.