Korábbi potenciális élet jeleire bukkant a NASA marsjárója a Vörös bolygón

Forrás: Shutterstock -
élet Marscopter Mars helikopter Ingenuity
A NASA Marscopter nevű Ingenuity helikoptere hihetetlen fényképeket készített a Vörös Bolygó – ahol 1000 napot tartózkodott – felszínén lévő törmelékről. Hogy mi is az, rejtélyesnek tűnik, de kiderült, a roncsmaradvány a Perseverance űrszonda és az Ingenuity marsi helikopter 2021. február 18-án landolásából származik.

A Perseverance legutóbbi kőzetmintái között szilícium-dioxidot is találtak, ami egy olyan finom szemcséjű ásvány, amely a Földön segít az ősi fosszíliák és szerves molekulák megőrzésében – írja a CNN – ahol a fotókat is megnézheted – nyomán a Hiradó.

Korábbi potenciális élet jeleire bukkant a NASA marsjárója a Vörös bolygón. Forrás: Shutterstock

Ezek az ásványok és iszapkövek múltbeli, vízben gazdag környezetre utalnak, amelykből a Marson uralkodó korábbi életre lehet következtetni. Tudósok úgy vélik, korábban egy sekély tó töltötte ki a Jezero-krátert, ám a víz azóta elpárolgott.

Ken Farley, a Perseverance projekt tudósa úgy véli, hogy a delta kőzetekkel teli táj és tó környéke lakható környezet lehetett – mondta. Hozzátette, Jezero-kráter akkor keletkezett, amikor egy aszteroida 4 milliárd évvel ezelőtt a Marsba csapódott.

Ez is érdekelhet:

Hatalmas áttörés az űrkutatásban: sikerült oxigént előállítani a Marson

Növény a Marson? Bizonyító erejű fotót osztott meg az ufóvadász

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.