15 centiméteres hó is lehet, fokozódik a viharos szél

csapadék Alpokalja havazás időjárás
Bár nagyvárosokban nem marad meg a hó, az elmúlt napokban mégis örülhettek a havazás szerelmesei: kis ideig gyönyörködhettünk a hatalmas pelyhekben. A hétvégén sem lesz ez másként, ám inkább csak a nyugati országrészen fog esni. Előrejelzés következik. 

Szombaton erősen felhős, vagy borult lesz az ég, foltokban sűrű ködfoltok alakulnak ki. Eleinte csak északnyugaton, majd délutántól egyre többfelé várható csapadék: eleinte eső, zápor, majd havas eső, hózápor. ÉNy-on pár órás havazás is lehet, az Alpokalján 5-15 cm-es hóval.

Pénteken leesett az idei első hó Budapesten Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Estétől egyre többfelé fokozódik viharossá az ÉNy-i szél. 1 és 15 fok közötti értékeket mérhetünk, délen lesz a legnagyobb.

A havazás majd az esőzés után veszélyessé vált a Normafa: úgy döntöttek, ideiglenesen lezárják a területet.

Vasárnap a viharos szél hatására csökken a felhőzet, kisüt a nap; de keleten lesznek erősen felhős tájak - itt hózáporok is előfordulnak. Erős lehűlés várható: reggel már mindenhol fagyni fog, és délután is csak fagypont körül valószínű a hőmérséklet - írja a Köpönyeg.

Sokan most arra kiváncsiak, hogy vajon idén fehér karácsonyunk lesz-e, ugyanis az utóbbi években nem volt erre példa. A klímakutatók szerint globális felmelegedés miatt hamarosan végleg elbúcsúzhatunk az amúgy is igencsak ritka fehér karácsonytól. Állítják, jó ha húsz évből egyszer lesz fehér karácsony. A 2070-es évtizedtől pedig nagy valószínűséggel szinte nullára csökkenhet a fehér karácsony esélye a Kárpát-medencében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.