Ezt nézd, ha unod a Reszkessetek betörőket és az Igazából szerelmet: 7 rendhagyó karácsonyi film

Will Ferrell Tim Burton karácsonyi film magazin ünnepi film
A karácsony a szeretet, az ajándékok és a bejgli ünnepén túl a közös filmnézéseké is. De mit nézzünk, ha nincs kedvünk az ezerszer látott ünnepi klasszikusokhoz, mégis valami karácsonyit választanánk? Íme, a tippjeink.

Szellemes karácsony (1988)

Listánk első darabja egyszerre klasszikusan karácsonyi, és közben nagyon nem az. H

iszen Charles Dickens híres kisregénye, a Karácsonyi ének története adja az alapját,

mely könyvből körülbelül két-háromévente készül egy újabb filmfeldolgozás, a többségükben jó nyálasak és unalmasak. Ez az 1988-as mozi azonban a feje tetejére állítja Dickens történetét, modern környezetbe helyezi, vígjátékot csinál belőle, média- és társadalomkritikára is futja benne, miközben remekül szórakoztat. Ráadásul Bill Murray alakítja benne a karácsonygyűlölő mogorva tévéelnököt, aki a végére alapos leckét kap.

Drágán add az életed! (1988)

Karácsonyi film a Drágán add az életed!, vagy nem az? Az interneten külön szegletét jelentik azok a fórumok és csoportok, ahol emberek ezrei képesek erről vitázni, persze csak félig komolyan. Hiszen a nyolcvanas évek

Bruce Willist sztárrá tevő kultikus akciófilmje karácsonykor játszódik

a Nakatomi Plazában, ahol épp egy évvégi céges bulin ütnek rajta a terroristák, csak épp egy arra járó, rendőr exférjjel nem számolnak. Ezután nem épp a karácsony szellemében cselekszenek egymással a szereplői, de végülis a végén győz a jó...

Karácsonyi lidércnyomás (1993)

Ugyan ki akarna lidércnyomást érezni karácsonykor? Minden idők egyik legzseniálisabb animációs- és bábfilmje persze inkább csak játékosan félelmetes, de a tipikus felhozataltól azért merőben eltérő látványvilágú anti-karácsonyi mesének tűnik elsőre, pláne a történetével.

A sztori ugyanis a halloween-i rémisztgető, Rosszcsont Jack akcióját meséli el, aki elrabolja a Mikulást, és átveszi tőle a bizniszt,

ami enyhén szólva váratlan ajándékokat eredményez a világ karácsonyfái alatt. De talán nem árulunk el nagy meglepetést azzal, hogy még egy lidércnyomás is tud a végén igazi karácsonyi hangulatban zárulni, Tim Burton és alkotótársainak mozija pedig méltán foglalta el a helyét a klasszikus ünnepi filmek között.

Bunyó karácsonyig (1994)

Westernfilm és csomót verekednek benne, hogy lehetne karácsonyi film? A magyar nézők örök és töretlen szeretetének örvendő Bud Spencer és Terence Hill mégis össze tudta illeszteni ezeket a szokatlan hozzávalókat.

Ráadásul az ikonikus páros utolsó közös filmje lett ez a karácsonyi darab,

amiben a már kicsit lassabb mozgású, és nem kicsit ráncosodó főhősök azt csinálják, amihez legjobban értenek: kiosztanak a Vadnyugaton néhány pofont, miközben egymással csipkelődnek.

Tapló télapó (2003)

Korhatáros és szabadszájú vígjáték is került a listánkra! A Billy Bob Thornton által alakított főszereplője a valaha volt egyik legsurmóbb filmkarakter: áruházi Mikulásként dolgozik, de rühelli a gyerekeket és a karácsonyt, állandóan részeg, nőket dönget meg a próbafülkében,

és az egészet csak azért csinálja, hogy majd Szenteste kirabolhassa a plázát.

Egy dagi kisfiúban azonban az emberére akad, és hihetetlen, de a végére ebből is egy igazi karácsonyi történet sül ki, persze a legjobb fekete humorral keverve.

Mi a manó (2003)

A Mi a manó azt a bravúrt hajtja végre, hogy miközben alaposan kifigurázza a karácsonyi mesék kliséit, mégis a karácsony igazi szellemiségét keresi és találja meg.

A felettéb mókás vígjátékban Will Ferrell a Mikulás egyik manóját alakítja, aki az Északi-sarkon nő fel.

Csak hát egy idő után feltűnik neki, hogy ő az egyetlen kétméteres a pici manók között, és így kiderül, hogy örökbe fogadta a Télapó. Hősünk pedig elindul megkeresni az igazi apját a nagyvárosba az emberek közé, ami egy naiv, kétméteres karácsonyi manónak elég sokkoló kihívás.

Csendes éj (2023)

Az idei karácsonyi műsorba is jutott egy rendhagyó ünnepi film: december 28-tól vetítik a hazai filmszínházak a Csendes éj című akciómozit, a műfaj igazi mestere, John Woo rendezésében.

A film története is karácsony napján indul: egy család önfeledten játszik házuk kertjében, amikor egy bandaleszámolás kereszttüzébe kerülnek.

A féktelen lövöldözésben az apa súlyosan megsérül, a kisfia viszont meghal. Az apa a lábadozás során bosszút esküszik: hatalmas elánnal készül fel, hogy a következő karácsonykor egyedi ajándékkal lepje meg a bűnözőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.