Valentin-napi körút: lakatok, tömeges esküvők és csokoládé

párkapcsolat, szerelem, Valentin nap,
Shutterstock/JJ-stockstudio - JJ-stockstudio
szerelem a szerelem hete szerelmes Valentin-nap
A szerelem ünnepét már az ókori Rómában is ünnepelték. Az esemény Szent Bálint nevéhez fűződik, aki kivégzéséig a császári parancs ellenére szerelmespárokat esketett össze. Mára a Valentin-napot világszerte randevúkkal, virágcsokrokkal ünneplik, de a szokások és hagyományok sok esetben eltérnek. Van, ahol a szerelmet, a barátságot, a szeretetet, míg másutt a bort vagy épp a csokoládét ünneplik ezen a napon.

Világjáró Valentin-napi körutunkat kezdjük Európában. Február 14-e Olaszországban sokáig a tavasz és a szerelem ünnepe volt. A leányok még napkelte előtt keltek, hogy meglessék leendő férjüket. Manapság már vízközelben, hídon, vagy kerékpártárolóknál találkoznak a szerelmesek, ahol két lakatot kapcsolnak össze. A lakatokon általában szerepel a monogramjuk, esetleg egy fényképet is tesznek mellé. A kulcsokat ezt követően a vízbe dobják, miközben kívánnak valamit szerelmükkel kapcsolatban. 

Venice, híd lakat szerelmesek hagyomány
A szerelmesek lakatot kapcsolnak össze
Forrás:  Stephen Bures/Shutterstock

A spanyoloknál ehhez képest jóval lazább az ünnep, ráadásul október 9-én tartják. Ők Szent Dionüszoszra emlékeznek, miközben marcipánfigurákat készítenek és adnak egymásnak ajándékba.

Marzipan,Cakes,At,A,Bakery
A spanyolok marcipánfigurákat készítenek és adnak egymásnak ajándékba
Forrás: Shutterstock

Franciaországban régi hagyomány volt, hogy a hölgyek és az urak az utcákon ismerkedtek, míg mindenki párra nem lelt. Ha egy férfinek nem tetszett az adott leány, odébb lépett egy másikhoz. A magukra maradt lányok este máglyát gyújthattak és elégethették rajta a férfi fotóját, illetve minden hozzá köthető tárgyat, de ezt végül a kormány betiltotta. 

A németeknél hatalmas, szív alakú mézeskalácsot kötnek a hölgyek nyakába, ezzel fejezve ki szerelmüket, míg a cseheknél a párok egy költő, Karel Hynek Mácha szobrát keresik fel, ezt követően pedig a cseresznyefák tövében a jó szerencséért csókolóznak. 

Valentin nap, szív alakú édesség
Forrás: Shutterstock

Szlovéniában a mezőgazdasági munka napját ünneplik, a szerelmet pedig csak Szent Gergely napján, március 12-én. Ekkor a lányok kimennek a szabadba és az égen keresik kérdéseikre a választ, ugyanis az első madár, melyet meglátnak, elárulja számukra, milyen férjük lesz. Romániában szintén a természeté a főszerep, ugyanis a jegyben járó fiatal párok színes virágokat szednek az erdőben, vagy hóval mossák arcukat a jó szerencséért. 

Bulgáriában a borászok napját tartják, ezért a szerelmesek egy-egy pohár borral ünnepelnek, míg Irakban szerelmi lakomával ünnepelnek, és piros almákat díszítenek. Ezzel emlékeznek Ádám és Éva ősi szerelmére, mivel szerintük az alma jólétet és szerelmet hoz.

Angliában a hölgyek előző éjjel babérlevelet tesznek a párnájuk alá, hogy Valentin-nap reggelére megálmodhassák sorsukat. Egy ideig jellemző szokás az volt, hogy aznap reggel az első szembejövő, ellenkező nemű személyt Valentinnak kellett szólítani. Ezt olykor hetekig is folytatták, de gyakran egész évben figyelmesek voltak egymással. 

Walesben már január 25-én megünneplik a szerelmesek napját, ekkor a férfiak kézzel faragott "szerelemkanalat" ajándékoznak szerelmüknek. A hagyomány gyökerei régre nyúlnak vissza. A faragott kanál több holmi szimbólumnál, ugyanis rejtett nyomokat olvashattak le róla a lányok. Például a gyöngyök száma azt jelentette, hány gyermeket szeretne majd a hódoló.

A hűvös észak-európai Dániában csokit, rózsát és préselt hóvirággal díszített kézzel készült kártyát adnak egymásnak, míg a norvégoknál a titkos hódolók „gaekkebrev” nevű verset küldenek a szívük választottjának. Azonban a vers különleges titkot rejt, ugyanis az író nevének minden betűjéhez tartalmaz egy-egy támpontot. Ha a hölgy kitalálja, kitől kapta a levelet, akkor húsvétkor ő kap hímes tojást. Azonban ha elakad, neki kell tojást adnia a férfinak. 

Valentine's, valentin nap, ajándék
Forrás: Shutterstock

Finnországban és Észtországban ezen a napon a barátságot ünneplik. Ilyenkor apró ajándékokkal kedveskednek egymásnak a családtagok, barátok, de gyakran ezen a napon történik a legtöbb eljegyzés is. Észtországban az egyedülállók a Szerelem Busszal is utazhatnak, melyen lehetőségük van párra lelni.

Tartsunk egy rövid kitekintést Afrikába is. A világ legnagyobb kakaótermelője Ghána, ahol 2007-ben vált február 14-e "nemzetközi csokoládénappá". E napon minden a csokiról szól, mely alkalmából számtalan előadást és zenés programot tartanak.

Handmade, csokoládé
Forrás: Hydr Ercn/Shutterstock

Körutunkat Ázsia vidékén haladva folytatjuk. Az ottani szokások talán a legismertebbek. Japánban és Dél-Koreában a nők adnak először ajándékot a férfiaknak, jellemzően kézzel készült csokoládét. Azon urak, akik édességet kaptak ezt egy hónappal később, a fehér napon viszonozzák. Az ajándékozás gyakorta kiterjed a családtagokra, a barátokra és a kollégákra is. Ugyanakkor Dél-Koreában a szinglik se maradnak ki az ünneplésből, ők márciusban, a fekete napon fekete tésztát esznek, így „gyászolják” magányukat.

Kínában a kínai naptár hetedik hónapjának hetedik napján a Két Hetes ünnepét tartják meg, melyen a lányok azért imádkoznak Zhinu szövőlányhoz, hogy ők is okos, ügyes asszonyokká váljanak és boldogan élhessenek életük párjával. Ezen a napon süteményeket esznek, este pedig a csillagokat lesve idézik fel a szentek szerelmét. 

A világon a legtöbb esküvőt a Fülöp-szigeteken tartják, mivel ezen a napon mindenki megtarthatja álmai esküvőjét. A tömeges esküvőkön mindent az állam fizet, még a gyűrűket is.

Természetesen nem maradhat ki az amerikai kontinens sem! Az Amerikai Egyesült Államokban manapság lapokat küldenek és apró ajándékokkal lepik meg egymást a párok. Régebben azonban ezen a napon pótolták az elmaradt névnapi és születésnapi köszöntőket, jókívánságokat és meghallgatták haragosaikat is.  

A közép-amerikai Guatemalában tollakba és álarcokba öltözve vonulnak az utcára a helyiek a szeretet napjának alkalmából (Dia del Carino). A dél-amerikai Peruban 2021-ben munkaszüneti nappá nyilvánították február 14-ét, de nem a szerelmesek, hanem a turizmus fellendítése érdekében. 

Utunkat Argentínában zárjuk, ahol júliusban ünneplik a Valentin-napot, avagy az édesség hetét. A szerelmespárok  ez idő alatt csókot, csokoládét és egyéb édességeket adnak egymásnak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.