7 legendás nő, akik nyomot hagytak a világban

-
Valentina Tereshkova - AFP
feltalálók tudomány nők inspiráció történelem
A nők mindig is nagy hatással voltak a történelemre. Meghatározták az irodalmat, a tudományt, vagy éppen a repülés világát. Előttük tisztelgünk ezzel az összeállítással a nők hete kapcsán.

Feltalálók, politikusok, tudósok - a történelem oly sok elentős nőt adott nekünk, akik megmutatták a maguk korszakának, milyen is példaképnek lenni. Nem csak a férfiak képesek meghatározó dolgokat alkotni, feltalálóvá, vagy éppen űrkutatókká válni, mert mi, nők is jelen vagyunk! 

Mária Terézia

Mária Terézia osztrák császárnő és magyar királynő volt, a Habsburg-ház egyetlen női uralkodója. Trónra lépésekor az orosz fenyegetések miatt a Habsburg Birodalom már a szétesés szélén állt. Egyetlen népre számíthatott, ránk, magyarokra. Sok reform bevezetése fűződik nevéhez és közel 40 éves uralkodásához: szívügye volt az oktatás, bevezette a kettős vámrendszert, illetve rendeleteket hozott a szegények, a betegek és az árvák védelméről is. Az egyik leginspirálóbb uralkodónő volt a történelem során, aki véghez vitte céljait.

Wikipedia 

Teréz anya

Teréz anya élete nagy részét a betegek és a szegények szolgálatában töltötte Kalkuttában. Nobel-békedíjas apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, akit az egész világ tisztel és elismer a szegények között végzett áldozatos munkája miatt. 1997. szeptember 5-én  érte a halál, majd temetése után sok tisztelője és követője kérte a katolikus egyháztól szentté avatását, ami meg is történt, így ma már Kalkuttai Szent Terézként ismerjük őt. A nőt, akit világ életében egyetlen cél mozgatott, a segítségnyújtás.

Forrás: AFP

Marie Curie

Marie Curie maradandót alkotott a fizika tudományában, nevéhez fűződik a radiokatív sugárzás felfedezése. Az első nő volt, aki PhD fokozatot kapott, és ő volt az első női professzor is a Sorbonne-on. 1903-ban fizikai, 1911-ben pedig kémiai Nobel-díjat kapott munkásságáért, ezzel beírva magát a történelembe, mint legelső női díjazott.

AFP

Emmeline Pankhurst

A XIX.század legnagyobb nőjogi aktivistájaként emlegetik a brit Suffragette (szüfrazset) mozgalom vezetőjeként. Neki köszönhetjük, hogy ma már egyenlőbb és igazságosabb társadalomban élhetnek a nők. A mai napig bírálják harciasságát, a történészek vitatják hatékonyságát. Emmeline elérte, hogy 1918-ban először nők is szavazhassanak a választásokon, beleszólhattak a politika alakulásába. Sok kutató a mai napig megkérdőjelezi tetteit, mégis a női egyenjogúság témakörének egyik legnagyobb előrelépését köszönhetjük neki.

Valentina Tereshkova

A világ első női űrhajósaként tartják számon Valentina Tereshkovát, aki már 18 éves korában tudta, hogy a repülés a mindene. Akkoriban csatlakozott egy ejtőernyős klubhoz, s 24 évesen már űrhajósnak jelentkezett. Álmai megvalósulni látszottak, ugyanis sikerült bejutnia abba a kis körbe, melynek tagjai részt vehettek az 1960-as években egy női űrhajós képzésen. Sikeres vizsgája után őt választották a Vostok 6 űrhajó fedélzetére. 1963. június 16-án indult útnak a rakéta, s június 19-én szállt le a kazahsztáni Karaganda közelében. Összesen 70 óra 50 percet töltött az űrben. Pályafutása során megmutatta, hogy nem csak a férfiak képesek merész tettekre.

Maria Beasley

Maria Beasley amerikai feltaláló volt az 1880-as években. Akkoriban nagyon sok ember életét vette el a tenger, így elhatározta, tesz valamit azért, hogy ne haljanak meg annyian a nyílt vizen. Az akkori mentőcsónakok nem bizonyosultak erős járműnek, ezért Maria belevetettemagát a kísérletezésbe, és meg akarta alkotni a tökéletes mentőcsónakot. Maria találmányának köszönhetően azóta ezrek menekültek meg a vízbe fulladástól, köztük a Titanic 706 túlélője is.

Ada Lovelace

A világ első programozójaként emlegetik, azonban tudományos eredményeit sok kutató a mai napig nem ismeri el. Már fiatalkorában lenyűgözték a gépek, a matematika, polcai tudományos folyóiratokkal voltak tele. 1842 és 1843 között kilenc hónap alatt lefordította Charles Babbage Analytical Engine-jéről készült Luigi Menabrea, olasz matematikus írását, amihez jegyzeteket is írt. Bennük saját gondolatait fogalmazta meg, hogyan lehet az Analytical Engine segítségével Bernoulli-számokat kiszámítani. Az utókor történészei szerint ez volt a világ legelső számítógépes programjának leirata.

Augusta Ada Byron - daughter of the poet Lord Byron
Forrás: Getty Images 

Akárki akárhogyan és akármit valósított meg, a nők nevében bátran kijelenthetem: köszönjük neked, történelem!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.