Tavasszal ismét vár a kert: így keltsd újra életre

tavasz, kertészkedés, virág, ültetés
Shutterstock - bokan
kertészkedés kerti munka metszés tavasz
A kertészkedés egy igazán kiváló hobbi, mely évről évre számos lehetőséget nyújt. A kert minden évszakban más arcát mutatja, ráadásul szabadon, kedved szerint alakíthatod, figyelembe véve növényeid igényeit. Legyen az udvar kicsi vagy nagy, igazi kis csodákat hozhatsz ki belőle.

Egy kert egész éves elfoglaltságot, ápolást és gondozást igényel. Noha a téli hónapok alatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy olyankor nincs teendőnk odakint, mégis vannak feladatok, melyek elvégzésével megalapozhatod a tavaszi munkálatokat is. 

Előkészületek

tavast fa metszés
A növények elfagyott, károsodott vagy beteg részeit ki kell metszened
Forrás: Andrew Angelov/Shutterstock

A tavasz beköszöntével eljött az ideje annak, hogy eltávolítsd a téli takarást, mely eddig védelmet nyújtott a növényeknek. Ugyanígy eltávolíthatod az elszáradt, lehullott leveleket, növényi részeket is. Fontos ellenőrizned a talaj minőségének állapototát. Azzal, hogy ellenőrzöd a talaj pH szintjét és egyensúlyát, majd pótlod a szükséges anyagokat, megfelelően táplálhatod növényeidet. A növények és cserjék elfagyott, károsodott vagy beteg részeit ki kell metszened, ezáltal megállíthatod a kórokozók terjedését is, miközben gondoskodsz a megfelelő szellőzésről és fényáteresztésről.

Tápláld a talajt

Növényeid egészséges növekedése érdekében fontos, hogy megkapják a megfelelő tápanyagokat, koruktól függetlenül. Erre a célra a legmegfelelőbb, ha komposztot és trágyát használsz. A komposzt nemcsak táplálja a talajt, hanem javítja is annak szerkeszetét, miközben elősegíti a víz és a tápanyagok felszívódását. Jó, ha tudod, hogy nem mindegy, hogy milyen trágyát választasz. A nitrogén tartalmú tárgya a zöld levelek növekedését segíti, míg a foszfortartalmú a gyökerek és a virágok fejlődését támogatja.

Keltsd új életre kerted

Új növények ültetésével mindig megújíthatod, feldobhatod kerted, vagy át is ültethetsz néhány növényt. Azonban fontos figyelembe venned, hogy mekkora hely áll rendelkezésedre, hogy új növényeidnek milyen igényei vannak és hogyan illeszkedik majd kertedbe. Fontos figyelembe venned a klímát, az árnyék-és fényviszonyokat, a talaj minőségét.

Gardeners,Hand,Planting,Flowers,In,Pot,With,Dirt,Or,Soil
Új növények ültetésével mindig megújíthatod, feldobhatod kerted
Forrás: Shutterstock

Amire szükséged lehet

A kerti munkák elvégzéséhez szükséges eszközök között szerepel a gereblye, a lapát, az ásó, a permetező, az ágvágó és a metszőolló is. Ezek karbantartása és élezése fontos ahhoz, hogy sokáig jó állapotúak maradjanak, hogy munka közben egyenes, szabályos vágást ejts a növényeken, elkerülve a nagyobb sérüléseket. A megfelelő permetszer kiválasztásához kérj szakmai segítséget gazdaboltban. Ne feledd, hogy a beporzók miatt csak kora hajnalban vagy napnyugta után, szélcsendes időben permetezz, sose fényes nappal.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.