Hatalmas pusztítás: a tenger mélyén él tovább a valaha gazdag és tündöklő város

Víz alatti város illusztrációja Fotó: Shutterstock
elsüllyedt város óceán kalóz tenger
Port Royalt, amit a kalózok kincse tett ragyogóvá, ellepte a víz.

Mennyi titok lappang az óceánok alján! Például csodás városok, melyek egy természeti katasztrófa során elsüllyedtek a mélyben. Belegondolni is félelmetes, hogy hajdan emberek éltek, dolgoztak, éreztek egy város falai között, ahol ma néma víz feszül. 

 

Kalózok városa, Port Royal 

A legvadabb város a földön... Hajdan így nevezték a jamaikai Port Royalt, ami a bűn városa volt. Kalózok, örömlányok, rablók, tolvajok éltek hallatlan jólétben ott. Mindennapos volt a verekedés, a vedelés, az emberélet semmit sem ért. 

Port Royal és Kingston kikötők diagramja Jamaica szigetén   FORRÁS: DES BARRES, JOSEPH F. W.

Aztán az égiek úgy döntöttek, egy ilyen bűnös városnak el kell pusztulnia. 1692. június 7-én 7,5-ös erősségű földrengés döntötte romba a várost. A város lakóit beszippantotta a föld és a tenger, a lakók egynegyedével, több mint 1500 emberrel azonnal végzett a katasztrófa. Csakhogy mivel a holttesteket nem temették el azonnal, hanem hagyták a tűző napon porladni, járványok törtek ki, amik újabb százak életét oltották ki. És még ez sem volt elég. Harmadik csapásként, 1703-ban tűzvész emésztett Port Royalban, majd a következő harminc évben hurrikánok szaggaták szét a várost. A végső csapást az 1951-es Charlie hurrikán mérte rájuk, ami mindent elpusztított, ami még megmaradt. 
Mára a gyönyörű városból apró tengerparti falu lett, a régi városrészek a tenger mélyére süllyedtek. Már nem a kalózok, hanem a régészek paradicsoma ez - írja a Travelo

 

 

 


 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.