Tippek, hogy álom helyett, ne rémálom legyen az esküvőtökből

esküvő
Shutterstock - Mila Supinskaya Glashchenko
előkészületek esküvő az esküvő hete
A nagy nap tökéletes megtervezése során számos részletre oda kell figyelni annak érdekében, hogy az ifjú pár és vendégeik emlékezetes pillanatokat tölthessenek együtt. Íme, egy átfogó lista mindarról, amire szükségetek lehet.

Az esküvő az élet egyik legfontosabb és legemlékezetesebb eseménye, de egyben a legtöbb tervezést és előkészületet igénylő alkalom is. Számos pontot kell figyelembe venni, mire minden egyes elem a helyére kerül, a vendéglistától a helyszín kiválasztásáig, a menüsortól a ceremóniásig. Ha mostanában kezdenéd el megtervezni a saját nagy napodat, jó helyen jársz, ugyanis összeállítottunk egy szuper listát az alapdolgoktól a luxusig, amikre szükséged lehet. 

Induljunk el az alapoktól - esküvői költségvetés

A pénz nagy úr, szokták mondani, hiszen egy adott összeg sok mindent meghatároz egy esküvő kapcsán, éppen ezért ehhez mérten kell mindent meghatározni a nagy nappal kapcsolatban. 

Esküvői ceremónia típusa

A legfontosabb kérdés az, hogy milyen típusú esküvőt szeretnétek. Létezik egyházi, polgári, illetve szabadtéri ceremónia is, ezek közül tudtok választani. Teljesen más szervezési útmutatást igényel egy beltéri ceremónia, mint egy kültéri. Éppen ezért minimum a nagy nap előtt egy évvel el kell döntenetek a pároddal, milyen irányba szeretnétek elkezdeni a szervezést.

esküvői ceremónia, szabadban,
 A legfontosabb kérdés az, hogy milyen típusú esküvőt szeretnétek
Forrás: Gorodenkoff/Shutterstock

Esküvői helyszín és dátum

Miután kiválasztottátok a nektek legjobban tetsző esküvői típust, jöhet a helyszín és a dátum megtervezése! Fontold meg, hogy milyen stílusú helyszín illik leginkább az ízlésetekhez és az elképzeléseitekhez. Az sem mindegy, hogy melyik évszakban gondolkodtok, hiszen teljesen más egy tavaszi esküvő, mint egy őszi. 

Lakodalmi helyszín

Ha az esküvő pontos helyszíne és dátuma megvan, akkor következhet a lakodalmi helyszín megtervezése. Ez nagyban függ attól, mi az elképzelésetek. Éttermi vacsora, szabadtéri bulizás, vagy egy amolyan pajtabéli, vidéki hangulatú családi együttlét. 

esküvő, helyszín, asztal, fehér dekoráció
Következhet a lakodalmi helyszín megtervezése
Forrás: Unique Content/Shutterstock

Ceremóniamester

Az esküvői szertartást hagyományosan a lelkész, pap vagy más vallási vezető végzi, attól függően, hogy milyen vallási hagyományokat követ az esküvő. A ceremóniamester azonban nagy szerepet játszhat abban, hogy a nőt és a férfit összehozza a szertartás kezdetén vagy az esküvő egyéb pontjain, például az oltárnál vagy a ceremónia helyszínén. Amennyiben ragaszkodunk egy vezetőhöz, őt is érdemes minél hamarabb megkeresni. 

Esküvői ruha és öltözet

A menyasszonyi ruha és a vőlegény öltözéke az esküvő központi elemei közé tartoznak. Ne felejtsétek el időben kiválasztani és elkészíttetni, vagy éppen kibérelni a ruhákat, és ne feledkezzetek meg az esküvői kiegészítőkről sem, mint például a fátyol, a cipő, a kesztyű, vagy a nyakkendő. Emellett a lakodalmi menyecske ruha is fontos eleme a nagy napnak, erre is gondolni kell.

esküvő, ruha, ruhaválasztás, szalobn
A menyasszonyi ruha és a vőlegény öltözéke az esküvő központi elemei közé tartoznak
Forrás: Silk-stocking/Shutterstock

Étkezés és italok

 Válasszátok ki még időben az esküvői menüt felszolgáló személyzetet és esetleges éttermet, figyelembe véve az ételérzékenységeket és diétás igényeket is a vendégek között. Ne feledkezzetek meg az esküvői tortáról, és a további édességekről sem, mert ezek az elemek nagyon is fontosak lehetnek!

Vendéglista és meghívók

Határozzátok meg, hogy kik lesznek jelen az esküvőn, és tervezzétek meg a meghívókat időben. Ne felejtsetek el gondoskodni az RSVP (Kérjük, erősítse meg az érkezését) válaszokról sem, hogy tudd, hány vendéget várhatsz! 

Kiegészítők és dekoráció

 A kis részletek teszik egyedivé az esküvőket. Válasszatok stílusotoknak megfelelő dekorációkat, virágokat, ültetési rendszert, és egyéb kiegészítőket, amelyek beleillenek az elképzeléseitekbe.

Érkezzenek a luxuscikkek - zene és szórakozás

Gondoskodjatok az esküvői zenéről és a lakodalmi szórakozásról! Legyen egy jó DJ, vagy zenekar, hogy felpörgesse a hangulatot. Természetesen, amennyiben igény van rá, nem maradhat el az esküvői tánc sem, amihez érdemes felkeresnetek egy szakembert, aki minden lépésben segít nektek.

esküvő, tánc,
Természetesen, amennyiben igény van rá, nem maradhat el az esküvői tánc sem
Forrás: Standret/Shutterstock

Fotós és videós

 Az esküvői emlékek megörökítése kulcsfontosságú. Éppen ezért, amennyiben igény van rá, még időben foglaljatok le profi fotóst és/vagy videóst, aki minden pillanatot emlékké varázsol számotokra!

Szállás és utazás

Ha a vendégek távolabbról érkeznek, gondoskodjatok számukra szállásról, és lehetőség szerint szervezzetek transzfert az esküvői helyszínre, és onnan.

Esküvői ajándékok és kedvességek

Gondoskodjatok az esküvői ajándékokról a vendégeknek, valamint a hálaajándékokról az esküvői készültségben segédkezőknek, és a közeli családtagoknak is. 

Utólagos tervek és utazások

Ha terveztek nászutat, már jóval előtte foglaljátok le a szállást, s ne feledkezzetek meg az utazási dokumentumokról, illetve a nászajándékok elhelyezéséről sem, így az esküvő után csak élvezni kell a csodás utazást!

cabrio, esküvő, utazás, nászut
 Ha terveztek nászutat, már jóval előtte foglaljátok le a szállást
Forrás: Jack Frog/Shutterstock

Összességében az esküvőszervezés izgalmas és felejthetetlen időszak lehet az életedben, de sok munkát és előkészületet igényel. A fent felsorolt elemek figyelembevételével és időben történő megtervezésével azonban biztos lehetsz benne, hogy a nagy nap tökéletesen fog sikerülni, és mindenkinek emlékezetes élményt nyújt majd!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.