csak egészség legyen! biohackerek biológia egészség
Nem csak a számítógépes rendszereket lehet hackelni, hanem a szervezetünket is. A biohackerek célja, hogy javítsák és fejlesszék a biológiai funkciókat.

A biohackerek azok, aki a saját biológiájukat hackelik meg, hogy az jobban funkcionáljon. A biohacker egész életmódját fejleszti, hogy ezzel hosszú távon is javítsa a teste működését.

Biohackerek lehetünk mindannyian
Biohackerek lehetünk mindannyian: de sok mindenen változtatni kell
Forrás: Shutterstock


A biohackerek többet tesznek az egészségükért, mint hinnéd

Ez  ugyanis „kicsit” más, mint amikor valaki a konditerembe nagy súlyokat emelget, hogy ezzel felpumpája az izmait, hiszen az inkább csak átmenetileg jelent optikai tunningot. Nézzük, mit is jelent mindez a gyakorlatban!

  • Összetett feladat

A biochackerkedés lényege a hosszútávú hatásra való koncentrálás, melynek nem csak a külső megjelenés a lényege, hanem az egészséges szervezet megteremtése is.

  • Számszerűsítés

A biohackerek egy része számszerűsíti magát, ami azt jelenti, hogy konkrét adatokkal ellenőrzi az elért eredményeket. Ez azt jelenti, hogy mérik a saját életfunkcióikat, valamilyen viselhető technológiával – például okosóra, szívritmuspánt -, ami segíti a fiziológiai adatok nyomon követésében és szabályozásában. Nem csak a nappali sporttevékenységet követik nyomon részletesen, hanem az éjszakai alvás mennyiségét és minőségét, a bevitt kalóriák számát és összetételét is.

  • A test jelzései

A biohackerek másik része a természetes irányt képviselik. Folyamatos figyelik a testük jelzéseit, változásait, ezzel igazolva a fejlődésüket. Számon tartják, hogy milyen ételre, italra, mozgásformára hogyan reagál a szervezetük, azt vallják, hogy az intuíció is sokat segíthet, hiszen azt kell megadni a testnek, amit kér, ettől működik majd tökéletesen. Ha érzi, hogy napról napra jobban alszik, energikusabb, szebbek az izomtónusai, akkor jó irányba halad.

Nutri-, naturálhackerek é grinderek is vannak a biohackerek között

  • Nutrihackerek:

Ők azok, akik főleg a táplálkozásra és táplálékkiegészítőkre fókuszálnak. Képben vannak, hogy melyik gyártócég, milyen összetételű portékát kínál, nagy gondot fordítanak arra, hogy beszerezzék és összeállítsák a számukra leginkább megfelelő termékeket, amelyek támogatják őket a testükkel kapcsolatos céljaik elérésében.

  •  Naturálhackerek:

Akik főként a természet erejét használják, napfényt, természetes mágnesességet, állati mozgásmintákat és bármit, ami a természet erejéből fakad. Ez határozza meg a napi rendszerességgel végzett sporttevékenységüket, az étrendjüket, az alvási szokásaikat.

  • Grinderek:

Azok a biohackerek, akik nem félnek kiborgokká válni. Ebbe beletartozhatnak a beültetések. Szenzorokat és olyan implantátumokat ültetnek be magukba, amikkel javíthatják az életminőségüket.

Így láss hozzá a biohackerkedésnek!

  • Kezdő alváshackelés

Ha jól alszunk, elkerülhetjük a krónikus betegségek nagy részét, és akár az öregedést is lassíthatjuk. Este legkésőbb 10-kor feküdjünk le aludni. Előtte legalább 2 órával már kerüljük a kütyük használatát, és teremtsük meg a megfelelő körülményeket a nyugodt pihenéshez. Mérjük az alvásminőséget valamilyen eszközzel vagy alkalmazással, és az adatok alapján próbáljuk kideríteni, hogy mikor, mitől alszunk jól és mitől rosszul. Ezt naplózással segíthetjük.

  • Haladó alvástechnikák

Ha komolyabb biohackerekké akarunk válni, akkor használjunk mágneses alvópárnát, földelő lepedőt, hűtőmatracot, sőt akár transzkranialis elektromos stimulációt (TES).

 

  • Böjtidőszak

Az időszakos böjtölésnek számos különböző megközelítése van. A 16/8-as módszer az egyik legelterjedtebb. Napi 16 órán át kerüljük az étkezést, a fennmaradó 8 órában együnk kétszer vagy háromszor, de akkor se vigyük túlzásba.

  • Hidegterápia

A testünk lehűtése sokféle pozitiv biológiai funkciót indít be. Gyorsítja a regenerációt, javítja a keringést, az ellenállóképességet, fokozza az anyagcserét és az immunrendszer működését. Ehhez használjuk a hidegzuhanyt, de csak fokozatosan csökkentsük a víz hőmérsékletét.

  • Magas intenzitású intervallumos edzés (HIIT)

Ez a rendkívül nagy intenzitású anaerob edzésforma a leghatékonyabb zsírégetéshez és izomépítéshez. Az ilyen jellegű edzések kevesebb mint 30 percig tartanak, mégis hatékonyan stimulálja a testet.

  • Fényhekkelés

Az ember évmilliókon át a napfelkelte és nyugta közötti természetes fényspekrumokon élte az életét. A biológiánk egészének, többek között a hormonháztartásunknak is természetes fényekre lenne szüksége a megfelelő hormontermeléshez. Kerüljük a mesterséges fényeket, főleg a kék fényt, melynek hatására a biológiai ritmusunk teljesen összezavarodhat.

  • Folyadék

A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Minden szerv működését befolyásolja, hogy elegendő vizet iszunk-e, és az emésztésünkben is fontos szerepe van. Igyunk meg naponta legalább 2,5 liter vizet!

  • Mentális rend

Ahhoz, hogy a testünket hibátlanul irányítsuk, feltétlen szükséges, hogy fejben rendben legyünk. Ehhez nagy segítséget nyújthatnak a különböző meditációs technikák, légzéstechnikák és a természetjárás.

Tisztelt Olvasóink! 

Amennyiben érdeklődését a témával kapcsolatban felkeltettük, ajánljuk figyelmébe a Figyelő rendezvénysorozatát, ahol az egészséggel és az életmóddal foglalkozunk.  A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is szó lesz egyebek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás, életvitel. Előadóink az ágazat vezető szereplői. A Mediaworks Hungary Zrt. Csak egészség legyen című konferenciájára jegyek még kaphatók az alábbi címen: https://rendezveny.figyelo.hu/ . 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.