Az emberek 82%-a hallja a kis narrátort a fejében! Te is?

nő fejfájás belső hang olvasóhang
Shutterstock/ - El Nariz
kutatás olvasás megdöbbentő
Ki szól hozzád, miközben a kedvenc regényedet olvasod? Ismerd meg a saját belső olvasóhangodat!

Miközben ezt a cikket olvasod, hallod kimondva a leírt szavakat a fejedben? Ha igen, kinek a hangján hallod a sorokat? A saját hangodon, vagy egy kis narrátor olvassa fel a neked? Nem kell megijedned: a kutatások kimutatták, hogy az emberek többsége rendelkezik az úgynevezett „belső olvasóhanggal”, amit IRV-nek rövidítenek (inner reading voices). 

napi horoszkóp, pihenés, lazulás, olvasás olvasóhang
Olvasás közben sem vagy egyedül? Ne aggódj, más is hallja a belső olvasóhangot.
Forrás: Shutterstock

A belső olvasóhangot szinte mindenki hallja

A két legjelentősebb tanulmány ebben a témában, a New York-i Egyetem pszichológia professzorához, Ruvanee P. Vilhauerhez köthető, aki először kezdte megfejteni az IRV-k természetét. Miután átkutatta az emberek olvasási élményeiről szóló beszámolóit, 136 vélemény alapján megállapította, hogy  

az emberek 82,5 százaléka hall egy belső hangot olvasás közben.  

Ezek az IRV-k ráadásul szinte mindig rendelkeznek

jól felismerhető tulajdonságokkal, ilyen az identitás, nem, hangmagasság, hangosság és érzelmi tónus. 

Többféle olvasóhanguk is lehet

Veled is előfordult már, hogy kaptál egy levelet egy ismerősödtől, és miközben olvastad a szöveget, a feladó hangját hallottad a fejedben? Ezzel sem vagy egyedül! Vannak ugyanis, akik több belső olvasóhanggal rendelkeznek, és például 

egy párbeszédpanel olvasása során a különböző karaktereket más-más belső hanggal hallják. 

A felmérésben résztvevők fele azonban az IRV-t a saját hangjaként azonosította, és állították, hogy minden esetben csak egyféle hangot hallanak. Egy későbbi, második tanulmányában Vilhauer kérdőívek segítségével vizsgálta a jelenséget 570 önkéntesnél, akiknek körülbelül négyötöde számolt be arról, hogy olvasás közben mindig hallott belső hangot. A fennmaradó 20% azonban teljes belső némaságban olvas, és semmilyen hangot nem hall a fejében. 

alvás tini, könyv tanulás olvasás olvasóhang
Vannak, akiket kifejezetten zavar a belső narráció.
Forrás: Shutterstock/ Twinsterphoto

Csendet kérünk!

Azok közül, akiknek volt IRV-je, 34,2 % azt mondta, hogy mindig hallja ezt a hangot, amikor olvas valamit, míg 45 százalékuk csak alkalmanként hallja a belső narrátorát. A válaszadók csaknem háromnegyede azt állította, hogy képes szabályozni az IRV bizonyos aspektusait, például azt, hogy kinek a hangját hallja, milyen hangerővel. 

Érdekes, hogy a megkérdezettek 19 %-a azt mondta, hogy választhatna, hogy aktiválja-e az belső olvasóhangját, inkább lenémítaná azt. 

Egy külön tanulmány kimutatta, hogy amikor idegennyelvi szöveget olvasnak, az emberek általában a saját akcentusukkal hallják a szöveget. Ugyanakkor ez a téma valójában eddig nagyon kevés tudományos figyelmet kapott, és kevés tanulmányt publikáltak róla. Azonban ha éppen egy könyvet olvasol és közben a különböző karakterek teljes hangzavart csinálnak a fejedben, nem kell megijedned, nincs semmi baj a toronyban. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.