Rémálmokkal küzdesz? Ne vedd félvállról! Ezeket a súlyos betegségeket is jelezheti!

lidércnyomás alvászavar rémálmok
Gyakran felriadsz éjjel, és szörnyűségeket álmodsz? Egy új kutatás szerint ennek komoly oka lehet. A rémálmok és alvászavarok hátterében ugyanis súlyos betegség is állhat.

Mindenkivel előfordul, hogy egy stresszesebb, zaklatottabb időszakban alvásproblémáktól szenved. Ilyenkor zavaros álomképek, lidércnyomás, rémálmok is felléphetnek. Ezekkel nincs is semmi gond, ha csak ritkán fordulnak elő.

szomorú alvás alvászavar rémálmok éjszaka álom
A rémálmok és alvászavarok hátterében súlyos betegség is állhat. 
Forrás: Shutterstock/

Azonban, ha a rémálmok rendszeressé válnak, és nincs semmi olyan negatív hatás, vagy fokozott stressz a mindennapokban, ami ezt kiválthatja, akkor érdemes orvoshoz fordulni, és feltárni az okokat. Ha az éjszakai rossz alvás mellé napközben hallucináció is társul, akkor – egy új tanulmány szerint – előfordulhat, hogy egy autoimmun betegség korai tüneteivel állunk szemben.  

Mit jelezhetnek a rémálmok?

Az eClinical Medicine tudományos folyóirat megvizsgálta több krónikus autoimmun betegség neuropszichiátriai tüneteit, illetve azok megjelenési idejét a betegségek különböző szakaszaiban. A felmérésben résztvevő betegektől azt kérték, hogy írják össze a különböző pszichés tüneteiket a betegség megjelenéséhez viszonyítva. 

A visszajelzések alapján megállapították, hogy néhány neuropszichiátriai tünet előre jelezheti egyes autoimmun kórképek kialakulását, az érintettek ugyanis már a betegség diagnózisa előtt hallucinációkat és rémálmokat tapasztaltak.  

A tanulmány szerint a rémálmok és hallucinációk rendszeres megjelenése a lupus (SLE) és egyéb reumás autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis, és a Sjögren-szindróma előjeleként is felléphetnek. 

rémálmok lidércnyomás álom hallucináció
Ha visszatérő rémálommal és hallucinációkkal küzdesz, akkor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. 
Forrás: Shutterstock

A tanulmány szerzői szerint, ha nagyobb figyelmet fordítunk ezekre a tünetekre, az a betegségek gyorsabb azonosítását és kezelését teszi lehetővé. Ezeknek a betegségeknek ugyanis több fázisa van, a lappangó, csendes időszakot aktív szakasz követi. 

A rendszeressé váló rémálmok és hallucinációk a tanulmány szerint a lupusban szenvedők 61%-ánál megjelentek. 

Mi az a lupus?  

Az SLE szisztémás lupus erythematosus, röviden lupus egy gyulladásos betegség, amely során az immunrendszer a test saját szövetei, szervei ellen fordul. Érintheti az ízületeket, a bőrt, a veséket, a vérsejteket, a tüdőt és a szívet - írja a Webbeteg. A lupus tünetei és jelei egyénenként eltérőek lehetnek attól függően, hogy melyik szervet vagy szövetet támadta meg a betegség. Jellegzetes tünetek közé tartozik a kimerültség, depresszió, szorongás, hajhullás, ízületi fájdalom, mellkasi fájdalom, a fekélek a szájban, valamint az arcon és az orrháton kialakuló vörös, pillangó alakú kiütés – de egyéb tünetek is megjelenhetnek. A betegséggel érdemes mielőbb orvoshoz fordulni a megfelelő gyógyszeres kezelés elindítása miatt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.