Klímatisztítás: bízd szakemberre és előzd meg a betegségeket

kánikula szakember klíma
Itt a kánikula, és ha eddig elmaradt, most muszáj lesz szakembert hívnod. A klímatisztítás fontos, hogy ne betegedj meg.

A légkondicionálókat nagyon sokan fűtésre és hűtésre is használják. A klímatisztítás azonban fontos, hogy elkerüljük a különböző betegségeket, amikért a bennük rejlő kórokozók a felelősek. 

A klímatisztítás elengedhetetlen
A klímatisztítás elengedhetetlen
 Forrás: Shutterstock

A klímatisztítás fontossága 

A klímák párás környezete kiváló telephely a kórokozók és baktériumok számára, így mindenképpen fontos, hogy karban tartsuk őket. Egy koszos légkondi okozhat allergiát, influenza jellegű megfázást, rosszabb esetben asztmát, és más egyéb betegséget, így a klímatisztítás kihagyhatatan lépés. 

Csökkenő élettartam

Amennyiben a rendszer eltömődik, akkor az áramfogyasztása jól mérhetően megnövekszik, ráadásul a gép élettartama is csökken. Ha nem tartjuk karban, akár 2-3 évvel előbb is tönkremehet.

Rosszabb hatásfok

A portól eltömődött rendszer nem tud megfelelően működni, így a hatásfoka is csökkenhet. A gép erősebben fog dolgozni, ami a klíma csöpögéséhez is vezethet.

Elveszhet a garancia

Klímatisztításra nagy nehéz szakembert találni, így érdemes olyan céggel felszereltetni, akik vállalják a karbantartását is. Amennyiben évente egyszer nem tisztíttatja ki szakemberrel, akkor akár a garanciát is elveszítheti.

 

Legfontosabb a porszűrő

A beáramló levegőt és koszt a porszűrő szűri át, hogy a lakásba már a tisztán kerüljön. Takarításnál ezt nagyon alaposan át kell törölnünk. Ha kevés rajta a szennyeződés, akkor használjon nyugodtan porszívót. Viszont nagy por esetén áztassa be néhány órára.

A belső rész

Ha kivettük a porszűrőt, akkor már a belső részekhez is kényelmesen hozzáférünk. Ezeket is alaposan át kell törölnünk, de ne használjunk nedves rongyot. Megoldás lehet a porszívó vagy egy portörlő kendő.

Speciális tisztító spray

A légkondikhoz kapható külön klímatisztító spray pár ezer forintért. Ez egy alkohol bázisú folyadék, ami kiválóan oldja a koszt és pusztítja el a kórokozókat. A hűtőbordákat, légszűrőt és kondenzvíz tartályt ezzel érdemes megtisztítani.

Erről se feledkezzen meg

Nem elegendő csak a benti egységet kitakarítani, hiszen a levegőt a kinti szívja be. Ezt ugyan elegendő évente egyszer elvégezni, de jobban jár, ha szakemberrel csináltatja - javasolja a Fanny

Várjon vele

Tisztítás után ne tegye vissza azonnal a porszűrőt és a fedelet. Várja meg, amíg minden teljesen megszárad, nehogy zárlatot okozzon a víz az elektronikában.Milyen

 Milyen gyakran?

A tisztítása gyorsan kész van és elegendő fél évente megcsinálni. Viszont, ha kisgyermek is él a lakásban, akkor érdemes 2-3 havonta elvégezni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.