Konyhafelújítás: 10 dolog, amit elronthatsz

palacsinta, sütés,  konyha, férfi, nő,
Just Life/Shutterstock - Just Life
konyha felújítás bútor sütő
A konyhafelújítás hosszú távú befektetés. Ha jól csinálod, hosszú ideig gyönyörködhetsz benne. Összegyűjtöttünk egy listát arról, hogy mi mindent lehet elrontani, megbánni a konyhafelújítás során.

A konyhafelújítás alapköve a tervezés. Írj pontos listát arról, hogy mit szeretnél, és készíts költségvetést annak érdekében, hogy ne fuss ki a keretből. A végeredmény lehet szemet gyönyörködtető, de akár elkeserítő is, ha nem vagy elég alapos. Nézzük, mi mindent lehet elrontani egy konyhafelújítás során. 

Konyhafelújítás
Konyhafelújítás - Ezeket ronthatod el
Forrás: Shutterstock

1. Konyhafelújítás az első lépésektől

Érdemes a falakkal kezdeni, ha már felújítás, akkor egy alapos festés sem árt. Keress olyan festéket, ami könnyen tisztítható felületet ad, a színe pedig világosabbá teszi a konyhát. Egy elrontott színt évekig nézhetsz bánatosan, utólag nehezebb korrigálni. 

2. Válassz burkolatot

A padló és a falak burkolása hatalmas feladat. Könnyen mosható, tartós burkolatokkal nem lőhetsz mellé, az olcsó darabok általában kevésbé kopásállóak, rövid időn belül foltosak lesznek, nehéz ezeket cserélni, a szakemberek pedig vaskos összeget kérnek az apróbb munkákért is. 

3. Konyhabútor

A konyhafelújítás legfontosabb része a bútor kiválasztása. Gondold végig, mennyi holmit kell tárolni a polcokon, fiókokban, és ez alapján számold ki, mire van szükséged. A tervezés során néhány extrát is érdemes belecsempészni, ne feledkezz meg a nehezen mozgatható robotgépről, bánni fogod, ha nem kap egy könnyen kezelhető tárolót az új konyhádban.   

4. Ne csináld magad

Keress egy barátságos, elérhető áron dolgozó szakembert. A bútorvázat ugyan nem ördöngösség összeszerelni, de a munkalapot és a vízbekötést bízd szakemberre. Kevés elkeserítőbb dolog van, mint amikor a szép új konyhában elrontott munkapult díszeleg. 

5. A tűzhely a konyha lelke

A modern tűzhelyek nem csak energiatakarékosak, de rengeteg olyan funkcióval bírnak, amelyek megkönnyítik a főzést. A főzőlapokat időzítő vezérli, a sütő nem csak grillez, de gőzöl is, ez nagy segítség, ha otthon sütöd a kenyeret. Ha ezek kimaradnak, sok jó gasztronómiai élménytől fosztod meg magad és a barátaidat. 

6. Hűts le baby!

Hatalmas a kínálat hűtőből és fagyasztóból, a legmodernebb darabok még azt is számon tartják, hogy mi fogyott el, vagy hogy hányszor nyitottad ki az ajtót. Fontos kérdés, hogy mekkora fagyasztóra van szükséged, és hogy mennyi élelmiszert fogsz tárolni a szekrényben. Egy kisebb hűtőben nem fér el a családnak szükséges mennyiségű élelmiszer.

7. Szagok és szellőzés

A tisztaság alapkövetelmény egy jó konyha esetében, a szagok elvezetése és a megfelelő szellőzés biztosítása elengedhetetlen funkció, ha erről nem gondoskodsz, évekig bánni fogod, ahányszor olajos, vagy fűszeres ételt készítesz. Az ételszag sajnos mindenben érződik, még a kedvenc kabátodban is. 

8. A pult, mint játszótér

A konyhapult lehet ugyan tároló is egyben, de nem hagyj rajta túl sok mindent, hogy ne keltsen káoszos hangulatot. A fakanalaknak és késeknek a fiókban a helyük, de ha van egy dizájner robotgéped, az akár dekorációként is funkcionálhat. 

9. Valami régi, valami új

Olyan a konyha, mint egy menyasszony. A sok új holmi mellé megőrizhetsz egy-két bevált régi eszközt, de szelektálj, a törött krumplinyomó és a kicsorbult bögre mehet a kukába. Vedd meg a régóta vágyott kávéfőzőt! Hidd el, bármennyire szeretted a régit, a letört gomb, vagy repedt kanna hervasztó látvány lesz a szép új konyhádban. Érdemes beruházni néhány konyharuhára, rendszerezőre is, hiszen ezektől lesz teljes a kép. 

10. Használd!

Végül, de nem utolsósorban: a konyha nem múzeum, használd! Ha üresen áll egy konyha, akkor kár felújítani. Süss meggyes piskótát, főzz finom leveseket, a család és a barátaid boldogan kóstolgatják majd a finomságaidat és egyből jobban megérte a konyhafelújításba fektetett pénz

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.