A fagyasztó életmentő lehet, ha megmaradt ételeinket hosszabb ideig szeretnénk tárolni. De nem minden élelmiszer alkalmas a fagyasztásra – néhányuk nemcsak minőségében romlik, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet.

Forrás: Shutterstock
Mely ételeket ne tegyük a fagyasztóba?
Egy élelmiszer-biztonsági ügynökség tette közzé a figyelmeztetését, amelyben felsorolják azokat az élelmiszereket, amiket nem szabad fagyasztóba tenni. Nemcsak azért, mert veszít az ízéből, évezeti értékéből, hanem legfőképp azért, mert egészségügyi kockázatot jelenthet.
- Nyers zöldségek és gyümölcsök, például saláta és paradicsom: a víztartalmuk miatt fagyasztás után az állaguk nyálkás lesz, és elveszítik tápértéküket.
- Burgonya: a fagyasztott krumpli gumiszerűvé válhat, és állaga élvezhetetlen lesz.
- Tojás héjában: a fagyasztás során a tojás megpattanhat, így könnyen bejuthatnak a baktériumok.
- Magas zsírtartalmú ételek: az olajjal készült ételek állaga és íze teljesen megváltozik a fagyasztás után.
- Majonéz: a fagyasztott majonéz szétválik, és alkalmatlanná válik a fogyasztásra.
- Sült ételek: a ropogós állagukat teljesen elveszítik, ha fagyasztjuk őket.
- Forró ételek: ha forrón tesszük a fagyasztóba, az más élelmiszereket is tönkretehet.
Miért veszélyesek?
A problémát a mikroorganizmusok jelenléte okozza. Míg a fagyasztás lelassítja ezek aktivitását, a kiolvasztás során újra „életre kelnek”. Az elégtelen hőkezelés vagy a helytelen tárolás veszélyes baktériumok, például szalmonella vagy E. coli elszaporodásához vezethet. Arra is figyelmeztetnek, hogy fagyasztott ételek felolvasztását mindig hűtőszekrényben vagy mikrohullámú sütőben végezzük, és kerüljük a szobahőmérsékleten való olvasztást. A kiolvasztott ételeket 24 órán belül el kell fogyasztani.


