A mézeskalács varázslatos története: így lett a karácsony legédesebb jelképe


Te is elkezdtél már ötleteket gyűjteni az ünnepi menühöz és a vendégváró finomságokhoz? Amennyiben a mézeskalács vagy a mézeskalácstorta az, amivel szeretnéd meglepni szeretteidet, a siker garantált. De elgondolkodtál már azon, mi is ennek a puha, ízletes édességnek a története?

Az ókori görögök a vallásos szertartásaikhoz lepényt készítettek, és mivel akkoriban még nem volt sütő, kövön sütötték meg. A lepényt mézzel ízesítették, rá pedig népszerű mitológiai mintákat rajzoltak.
Európában a 12. századtól tett szert népszerűségre a mézeskalács, pontosabban a mézes finomság őse: a kolostorokban szerzetesek fűszerekkel tették ízesebbé a mézes tésztából készült édességet.
Ahogy a recept az idők folyamán egyre tökéletesedett, úgy nőtt a mézes édesség népszerűsége: vásárok főszereplőjévé vált, és létrejöttek az első mézeskalács-készítő céhek, ahol fából készült formákba öntötték a mézes masszát.
Aquincum területén a 11. században találtak olyan egyedi cserépformákat, amelyeket valószínűleg a mézeskalács sütésére használtak.
Mátyás király Bécsből hozatta be az országba a mézeskalácshoz szükséges fűszereket, a mézet viszont hazai kereskedőktől vásároltatta.
A mézeskalács éke, a fehér máz csak később, a cukor elterjedését követően jelent meg. Az első magyarországi mézeskalács-készítő céh feltehetőleg az 1600-as években alakult Pozsonyban, de Debrecen is jelentős mézeskalács-központnak számított egy 1713-ból származó dokumentum szerint – napjainkban itt rendezik a Mézeskalács-fesztivált augusztusban.
A mézeskalács népszerűségét tovább növelte a Grimm-testvérek Jancsi és Juliska című meséje, amelyben a két gyermek az erdő közepén megtalált mézeskalács-házikóból falatozik. A 19. századra a társasági életet is fellendítette: családok és barátok jöttek össze, hogy együtt készítsék el a fűszeres süteményt. Forralt bort kortyolgattak, karácsonyi dalokat énekeltek, és élvezték, hogy együtt lehetnek.

A mézeskalács készítését manapság már mesterfokon űzik, a háziasszonyok számos recepttel kísérleteznek. Azon túl, hogy ínycsiklandó és gyorsan fogy a tányérról, szimbolikus jelentéssel is bír: alapanyaga, a méz a bőséget jelképezi; a házikó forma az otthon melegét, a karácsonyi formák pedig az ünnep szépségét jelképezi.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.