A mézeskalács varázslatos története: így lett a karácsony legédesebb jelképe

Nő mézeskalácsokkal
Shutterstock - Roman Samborskyi
szimbólum mézeskalács karácsony 2025
Létezik egy omlós, édes finomság, mely felidézi a gyermekkort és gyakorlatilag egyet jelent a karácsonyi ünnepkör kezdetével. De honnan ered a mézeskalács és hogyan vált a karácsonyi időszak legnépszerűbb süteményévé?

Te is elkezdtél már ötleteket gyűjteni az ünnepi menühöz és a vendégváró finomságokhoz? Amennyiben a mézeskalács  vagy a mézeskalácstorta az, amivel szeretnéd meglepni szeretteidet, a siker garantált. De elgondolkodtál már azon, mi is ennek a puha, ízletes édességnek a története?

mézeskalács fűszerekkel
Mézeskalács a karácsonyi ünnepkör nélkülözhetetlen édessége. 
Forrás: Shutterstock

Mézeskalács története: már az ókori görögök is….

  • A mézeskalács fő összetevői a liszt, méz, cukor, zsiradék (vaj vagy margarin), tojás, szódabikarbóna és a jellegzetes fűszerek.
  • A világ legnagyobb mézeskalács emberét Norvégiában sütötték meg 2009-ben. A figura súlya elérte a 651 kilogrammot.

Az ókori görögök a vallásos szertartásaikhoz lepényt készítettek, és mivel akkoriban még nem volt sütő, kövön sütötték meg. A lepényt mézzel ízesítették, rá pedig népszerű mitológiai mintákat rajzoltak. 

Európában a 12. századtól tett szert népszerűségre a mézeskalács, pontosabban a mézes finomság őse: a kolostorokban szerzetesek fűszerekkel tették ízesebbé a mézes tésztából készült édességet. 

Ahogy a recept az idők folyamán egyre tökéletesedett, úgy nőtt a mézes édesség népszerűsége: vásárok főszereplőjévé vált, és létrejöttek az első mézeskalács-készítő céhek, ahol fából készült formákba öntötték a mézes masszát. 

A mézeskalács megjelenése Magyarországon

Aquincum területén a 11. században találtak olyan egyedi cserépformákat, amelyeket valószínűleg a mézeskalács sütésére használtak. 

Mátyás király Bécsből hozatta be az országba a mézeskalácshoz szükséges fűszereket, a mézet viszont hazai kereskedőktől vásároltatta. 

A mézeskalács éke, a fehér máz csak később, a cukor elterjedését követően jelent meg. Az első magyarországi mézeskalács-készítő céh feltehetőleg az 1600-as években alakult Pozsonyban, de Debrecen is jelentős mézeskalács-központnak számított egy 1713-ból származó dokumentum szerint – napjainkban itt rendezik a Mézeskalács-fesztivált augusztusban. 

A mézeskalács a karácsony szimbóluma lett

A mézeskalács népszerűségét tovább növelte a Grimm-testvérek Jancsi és Juliska című meséje, amelyben a két gyermek az erdő közepén megtalált mézeskalács-házikóból falatozik. A 19. századra a társasági életet is fellendítette: családok és barátok jöttek össze, hogy együtt készítsék el a fűszeres süteményt. Forralt bort kortyolgattak, karácsonyi dalokat énekeltek, és élvezték, hogy együtt lehetnek.

Mézeskalácsot készítő anyuka és lánya
A mézeskalács készítése összehozza a családot karácsonykor.
Forrás: Shutterstock

De mit szimbolizál a mézeskalács? 

A mézeskalács készítését manapság már mesterfokon űzik, a háziasszonyok számos recepttel kísérleteznek. Azon túl, hogy ínycsiklandó és gyorsan fogy a tányérról, szimbolikus jelentéssel is bír: alapanyaga, a méz a bőséget jelképezi; a házikó forma az otthon melegét, a karácsonyi formák pedig az ünnep szépségét jelképezi. 

Szívesen olvasnál hasonló témában?

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.