Ezt a liszt-, tej-, cukor-, és tojásmentes bonbont azoknak ajánljuk, akik ételallergiával küzdenek, esetleg vegánok, vagy szeretnének odafigyelni arra, hogy egészséges édességeket fogyasszanak karácsonykor is.
Hozzávalók:
Massza:
- 20 dkg datolya
- 15 dkg mandula, mogyoró és dió vegyesen
- 2 ek kókuszreszelék
- 1 ek kandírozott narancshéj
- 1 ek kandírozott gyömbér
- 1 kk fahéj
Bevonat:
- 10 dkg étcsokoládé (min 70% kakaótartalommal)
- 1 ek kókuszzsír
- 1-2 ek pisztácia összetörve

Elkészítése:
A datolyát, ami egyrészt a természetes édesítője a bonbonnak, másrészt összetartja a masszát, 2 dl vízbe beáztatjuk. Körülbelül két óra után az áztatólével együtt robotgépben pürésítjük. A magokat szintén robotgépen ledaráljuk, a kandírozott narancshéjat és a gyömbért apróra vágjuk. A kókuszreszelékkel és a fahéjjal együtt a datolyapüréhez keverjük, majd a masszából bonbonokat formázunk. Néhány óra hűtés után fogyaszható is.
Ha van kedved még dolgozni vele, akkor melegíts jó minőségű étcsokádét egy kevés kókuszzsírral gőz fölött, majd mártogasd bele a bonbonokat. Sorakoztasd fel őket zsírpapírra és amíg nem szilárdult meg a csoki, szórj rá pisztáciatöretet. Szemet gyönyörködtetően rusztikus lesz így a végeredmény.