Két könnyű sütemény karácsonyra, ha már unod a túl édes, krémes desszerteket

Forrás: Shutterstock -
karácsony recept magazin gasztro sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karácsonykor a legtöbb család asztalára számtalan édesnél édesebb, krémesnél krémesebb süti kerül, de nem árt azokra is gondolni, akik a könnyebb desszertekre szavaznának. A narancstorta és a püspökkenyér pont ilyenek. Ha édes ízre vágysz, de a töményebb finomságoktól már a második napon émelyegsz, ezeket is vedd fel a repertoárodba. 

Narancstorta

Bélelj ki egy nagy tortaformát rumos tejben megmártogatott babapiskótával, és a tortaforma szélére is állíts ugyanilyen babapiskótákat. Ez adja a torta alját és széleit.

Narancstorta Forrás: Shutterstock

A krém elkészítése:

Reszeljük le két narancs héját, ezt egy deci vízben főzzük pár percig, majd szűrjük le és hűtsük ki. Közben keverjünk el két csomag vaníliás pudingport fél liter tejben, tegyük hozzá a már kihűlt narancshéjfőzetet és tegyük bele két kifacsart narancs levét és ízlés szerint cukrot vagy hőstabil édesítőt - például sztíviát - 5-10 perc állás után tegyünk hozzá 2 deci habbá vert tejszínt, és az így kapott krém felé töltsük a kibélelt tortaformába. Erre tegyünk egy sornyi rumos babapiskótát, a maradék krémet pedig töltsük ennek a tetejére. A tortát naranccsal, mandarinnal, meggyel, bármilyen piros bogyós gyümölccsel díszíthetjük, ennek csak a képzelet szab határt.

Ha készen vagyunk vele, tegyük be a hűtőbe, és minimum fél nap állás után fogyasszuk.

Gyümölcskenyér (püspökkenyér)

Kevés olyan karácsonyi sütemény van, amit egyszerűbb lenne elkészíteni, mint a gyümölcskenyeret. Ez az édesség azonban többnyire hatalmas sikert arat, így érdemes az ünnepi asztalra tenni.

Gyümölcskenyér Forrás: Shutterstock

Elkészítése:

A tésztához négy tojás sárgáját kell kikeverned 15 dkg cukorral, két evőkanál tejszínnel, majd hozzáadnod egy fél citrom levét, és egy egész citrom reszelt héját. Ha ezzel megvagy, 15 dkg lisztet keverj el egy sütőporral, verd fel a négy tojásfehérjét habbá, majd fokozatosan keverj össze mindent egy masszává. Ekkor szórd bele a gyümölcsöket, a diót, mandulát, mazsolát és csokidarabokat, és a süti már mehet is a sütőpapírral kibélelt őzgerincformába. Alacsony fokozaton, lassan süsd, míg aranysárga nem lesz, és át nem megy a hústűpróbán. Miután kihűlt, szépen szeletelheted.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.