Híres színészeink, akiket az utóbbi 3 évben veszítettünk el

Forrás: MTI -
halál Komár László Hollósi Frigyes Garas Dezső Helyey László Cipő Csala Zsuzsa Bódi László színészek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkit megrázott Sztankay István pénteki halálhíre. Az utóbbi években számos nagy színésztől, rendezőtől kellett örökre búcsút vennünk. Hogy segítsük a visszaemlékezést, összegyűjtöttük azokat, akik nélkül biztosan kevesebb lett a világ.

Garas Dezső: 1934. december 9 – 2011. december 30., vesebetegség

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, érdemes és kiváló művész. Hosszú vesebetegség után, 77 éves korában, álmában érte a halál. 2012. január 11-én, a Farkasréti temetőben búcsúztak tőle családtagjai, pálya- és alkotótársai, barátai és nézők százai. A ravatalnál Réthelyi Miklós, Alföldi Róbert, Törőcsik Mari és Sándor Pál emlékezett az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb magyar művészére.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hollósi Frigyes: 1941. április 21 – 2012. december 5., vastagbél daganat

Meghalt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. A Nemzeti Színház társulatának tagját 71 éves korában érte a halál. Hollósi halálának okát nem közölte a Nemzeti Színház, azonban a színészt vastagbél daganattal műtötték. Hollósi nem készült színésznek, a pálya csak akkor kezdte foglalkoztatni, amikor Ascher Oszkártól hallotta, hogy szépen szaval. Érettségi után felvették a Színház-és Filmművészeti Főiskolára, de az intézményben alig három hónapot töltött. Az első vizsga után kirúgták, mondván nem fejleszthető.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Koroknay Géza – 1948. szeptember 29 - 2013. január 2., hosszú betegség után halt meg

Életének 65. évében, hosszú betegség után hunyt el Koroknay Géza színész. 1972-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Színészi pályafutását a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte, majd a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. Később a Pannónia Filmstúdió, majd annak átalakulása után az utód Magyar Szinkron- és Videóvállalat munkatársaként dolgozott. Jellegzetes hangja nemcsak tévé- és mozifilmekben, sorozatokban, hanem különféle dokumentum- és reklámfilmekben is hallható volt, s gyakran vállalt narrátori feladatokat is.

Forrás: Wikipedia

Helyey László: 1948. május 21. – 2014. január 3., tüdőembólia

66 évesen hunyt el Helyey László színművész. A kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, majd a Nemzeti Színház művésze, ezt követően pedig a Katona József Színház alapító tagja volt. A kilencvenes évek elejétől a Budapesti Kamaraszínházban dolgozott. Az ő hangján szólalt meg Gérard Depardieu és Donald Sutherland, és ő szinkronizálta Mátyás királyt a népszerű rajzfilmsorozatban. Helyey Lászlót 2013 novemberében szállították tüdőembóliával kórházba, miután fulladásos rohamok kínozták. Az Újszínház színművésze egy soproni vendégjáték próbáján lett rosszul, Molnár Ferenc Üvegcipő című színdarabjában szerepelt volna, de fellépéseit kénytelen volt lemondani.

Forrás: MTI

Kézdy György: 1936. február 14 - 2013. február 10., hosszan tartó betegség után hunyt el

Életének 77. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Kézdy György színész, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész. A debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett, ezt követően pedig a kecskeméti Katona József Színház színésze volt. Később a Nemzeti Színházhoz szerződött, de játszott vendégként a Játékszínben is. Pályája végén szabadfoglalkozású színészként dolgozott. Kézdy György utoljára a Pécsi Nemzeti Színházban, Weöres Sándor A kétfejű fenevad avagy Pécs 1686-ban című darabjában lépett színpadra a Drakuletz báró szerepében.

Forrás: MTI/Féner Tamás

Csala Zsuzsa - 1933. július 9 – 2014. február 22., agyvérzés

Életének 81. évében elhunyt Csala Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész. Számos kabarájelenetben szerepelt, a legtöbben mégis a Doktor Bubó Ursulájaként ismerik. Hosszú évekig súlyos gerincsérvvel küzdött, végül mégis agyvérzés végzett vele. Barátai szerint már nem akart élni, feladta a küzdelmet. Egy kórház intenzív osztályán hunyt el a generációkat szórakoztató komika.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bajor Imre: 1957. március 9 – 2014. augusztus 6., agydaganat

A színész, humorista 2010 januárjában otthonában összeesett, majd kórházba került kimerültség miatt. Később kiderült, hogy vérnyomásproblémái vannak. Két és fél hónapos kényszerpihenő után tért vissza a színpadra és a Heti Hetesbe.2013-ban megint beteg lett, 2014 elején ismét kórházba került, kiderült, hogy agydaganata van. A kínai Kantonba is elutazott gyógykezelésre, de végül 2014. augusztus 6-án, 57 éves korában elhunyt.

Forrás: RTL

A zeneipar nagyjai közül szintén az elmúl néhány évben veszítettük el Bódi Lászlót, alias Cipőt, a Republic együttes frontemberét, illetve a csak magyar Elvisként ismert Komár Lászlót is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.