Elhunyt Bitskey Tibor, a nemzet színésze

Forrás: MTI/Mészáros János -
halál Bitskey Tibor Nemzet Színésze
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nemzet színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színész életének 86. évében meghalt. Nyugodjon békében!

Bitskey Tibor a Színművészeti Akadémiát 1953-ban végezte el, de már 1951-től a Magyar Néphadsereg Színháza ösztöndíjasa, 1959–1964 között a Nemzeti Színház, 1964–1974 között a Vígszínház tagja volt. 1974–1996 között a Thália, illetve az Arizona Színház vezető művészeként szerepelt – tudósít az Origo.

Forrás: MTI/Mészáros János

Megjelenése, szép orgánuma a hősszerepek megformálására predesztinálta. Számos filmszerep és televíziós alakítás tette ismertté.

Várkonyi Zoltán, a Vígszínház vezetője, filmjeiben is előszeretettel szerepeltette Bitskeyt. A kőszívű ember fiaiban, az Egy magyar nábobban, a Kárpáthy Zoltánban és az Egri csillagokban is klasszikus hősszerepekben tűnt fel. Utóbbinak a hangoskönyv verzióját is az ő hangjával hallhatjuk.

Bitskey Tibort kétszer ismerték el Jászai Mari-díjjal (1958, 1962), a Kossuth-díjat pedig 2000-ben kapta meg. 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjével is kitüntették.

2007-ben megkapta a Budapest XVII. kerülete díszpolgára címet.

2012. január 22-én Hódmezővásárhelyen átvehette a Bessenyei-díjat.

2014 szeptemberében választották meg a nemzet színészének.

Elhunyt Miss Marple alakítója, Geraldine McEwan http://www.life.hu/kult/20150201-elhunyt-geraldine-mcewan-brit-szineszno-miss-marple-alakitoja-1.htmlNyolcvankét éves korában meghalt Geraldine McEwan brit színésznő, aki Agatha Christie bájos, idős nyomozóját, Miss Marple-t alakította tucatnyi brit krimiben.Kult--Szabó Kimmel Tamás: "Szerintem ide farkasok kellenek"http://www.life.hu/kult/20150131-a-radnoti-szinhaz-repertoarjan-a-karamazov-testverek-szabo-kimmel-tamassal-beszelgettunk.htmlDosztojevszkij Karamazov testvérek című regényét már több hazai színház is feldolgozta. Az évad egyik várva várt darabja a Valló Péter rendezte adaptáció, aminek a Radnóti Színház ad otthont. Kult--Két magyar is szerepel a Cirque du Soleil legújabb show-jábanhttp://www.life.hu/kult/20150130-ujra-budapesten-a-cirque-du-soleil-quidam-tarsulata-ket-magyar-szereplovel-banhegyi-kataval-es.htmlMár csak pár nap és Budapestre érkezik a Cirque du Soleil Quidam társulata, benne két magyar artistával: Bánhegyi Kata többszörös ugrókötél-Európa- és világbajnokkal, valamint Katona Viktor tornásszal, aki az előadás egyik leglátványosabb légiakrobatika-számában lép színpadra.Kult--Nézd, milyen gyönyörű menyasszony a filmvásznon Mila Kunishttp://www.life.hu/kult/20150130-mila-kunis-jupiter-ascending-cimu-filmjeben-menyasszonyt-alakit.htmlMicsoda menyasszony! Lélegzetelállítóan néz ki Mila Kunis új filmjében, a Jupiter Ascendingben.Kult--Elhunyt Várady Viktória, a Madách Színház színművésznőjehttp://www.life.hu/kult/20150129-elhunyt-varady-viktoria-szinmuveszno-a-madach-szinhaz-muvesze.htmlA Madách Színház színművésznője hosszan tartó, súlyos betegség után életének 41. évében csütörtökön elhunyt. Várady Viktóriát a színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.KultMár most megvan az év legdurvább színészi átalakulásahttp://www.life.hu/kult/20150128-filmkritika-a-foxcatcher-premierjen-az-idei-oscar-gala-egyik-legtobbszor-jelolt-filmjerol.htmlHa valaki későn ér a moziba és lemarad a főcímről, valószínűleg sosem jön rá magától, hogy Steve Carrell játszott az idei Oscar-gála egyik legtöbbször jelölt filmjében. De még hogy! Foxcatcher, kritika.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.