Imádják a kürtőskalácsot a milánói világkiállításon, milliós bevételt hoz naponta

világkiállítás Milánó kürtőskalács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas siker a kürtőskalács a milánói világkiállításon, annak ellenére hosszú sorok kígyóznak érte, hogy aranyárban mérik. Megkóstoltuk a magyar pavilonban készült gulyáslevest is!

Szombat délután a szakadó eső ellenére is hosszasan álltak sorba kürtőskalácsért az expo látogatói, főleg olaszok. Külföldiek alig vannak a világkiállításon, a magyar látogatók száma szinte kimutathatatlan. A délutáni esőben a sámándobot formázó magyar pavilon tetején megbújó hangulatos teraszétterem teljesen üres, a pavilon előtt árult kürtőskalács, ami eredetileg Székelyföld nemzeti süteménye, viszont nagyon is kapós.

Kürtőskalács

A kürtőskalács, egy jellegzetes erdélyi specialítás, a Székelyföld nemzeti süteménye, melyet a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítették, mely hagyomány napjainkban is él.

Pedig a magyar fizetéshez képest aranyárban mérik: 7 euróba, azaz 2150 forintba kerül az az édesség, amit a turisták által látogatott budai Várban már 800 forintért vehetünk meg.

Forrás: life.hu

„Egy átlagos napon körülbelül 400 darabot adunk el, a hétvégén ez a mennyiség felmegy 700-800 darabra is. A fahéjas ízesítésű a legkedveltebb” – tudtuk meg az egyik eladótól.

Ez azt jelenti, hogy átlaggal számolva napi 1 millió forint bevételt hoz az édesség, a kiállítás pedig 6 hónapig tart, 2015. május 1-jétől október 31-ig.

Forrás: Life.hu

A magyar étteremben viszont a klasszikus magyar konyha remekei – gulyásleves, somlói galuska és rétes – várják a hazánk ízeit felfedezni vágyó külföldi látogatót. A kiszolgáló személyzet szívélyesen fogadott minket, sőt, meg is kóstolhattuk a nemzeti levest. Pont olyan, mint amit bármelyik hazai vendéglőben tudunk fogyasztani, csak a műanyag tányér volt kissé zavaró. Egy formás cseréptálból szívesebben kanalaztuk volna.

Forrás: Life.hu

„Ha nem esik, akkor ebédidőben egytől háromig, majd az esti órákban megtelik a terasz, ami egy kis, békés szigete az Expónak. A kiállításon dogozók gyakran járnak ide, de már az Expó vezetői is eljöttek megkóstolni a magyar konyha remekeit és vannak látogatói csoportok is, akik előre foglalnak asztalt. Az eredeti, klasszikus menü egyre bővül: az elején az étterem, ugyanúgy, mint a pavilon, próbálta felmérni, mire van igény. Így került az étlapra a grillezett kecskesajt salátaágyon, hogy ne csak a nehezebb és zsírosabb magyar ételekkel kedveskedjünk a látogatóknak, ami az esős időszakban jól fogy, de a hőségben nem annyira kedvelt.

Forrás: Life.hu

A meleg estéken a vegyes hidegtál a legmenőbb, utána marad hely a somlói galuskának és a rétesnek is. A mákos-meggyes számít a legkülönlegesebbnek, hisz míg a mi konyhánkban a mák teljesen elfogadott alapanyag, a külföldiek megdöbbennek, hogy a magyarok ilyen formában is fogyasztják. Az ételek után a kultúránkról is azonnal elkezdenek érdeklődni, olyan szavakat próbálnak megtanulni, mint az »egészségedre« és a »köszönöm«” – tudtuk meg Rétfalvi Flóra kommunikációs koordinátortól.

A MILÁNÓI VILÁGKIÁLLÍTÁS

2015. május 1. és október 31. között, a Expo Milano 2015 több, mint 130 résztvevő országot lát vendégül a 184 napig tartó, gigantikus kiállításon, mely közel 1 millió m2 terül majd el és több, mint 20 millió látogatót vár. A Világkiállítás fő témája az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés. Központi gondolata, hogy a Földön mindenki számára tegyük hozzáférhetővé az egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszereket, táplálékot. A szervezők ezen témán belül a tradíciót, a kreativitást és az innovációt helyezték középpontba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.