15 évig titkolták - Ő Törőcsik Mari unokája

Fotó: Dudás Szabolcs/Origo -
színész Törőcsik Mari Járai Máté
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tizenöt évig senkinek sem beszélt híres nagymamájáról Törőcsik Mari unokája. A nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas művésznő a napokban töltötte be a nyolcvanat, és ebból az alkalomból az unokája, Járai Máté Jászai-díjas színész mesélt róla. 

"Színészek közt nőttem fel. Családi házban éltünk Budán, és mivel a mindenem volt a színjátszás, építettek nekem egy színpadot a kertben. Természetesen a színházamnak hivatalos megnyitója is volt, ahol Mari mama felment a színpadra, és elmondta a Reszket a bokor című verset. Ünnepélyesen felavatta. Sosem számított, hogy Mari nem vér szerinti nagymamám, mivel 1972-ben házasodott össze a nagypapával – Maár Gyula, Kossuth-díjas rendezővel –, és én 78-ban születtem" - mesélte a Borsnak Máté.

Fotó: Dudás Szabolcs/Origo

"Gyakran nyaraltam náluk, Velemben. A lányával, Terézzel és a fiával, Sonnal hárman jártuk be a környéket. Mindig igyekeztem jól viselkedni. Annyira meghatározó volt az életemben Velem, hogy ott volt az esküvőm is. Megkértem Mari mamát, segítsen elhívni az anyakönyvvezetőt arra a tisztásra, ahol az erdei színpad állt. Miatta el is jött, és Mari mama még a költségeket is állta" - anekdotázott a színész.

"Törőcsik Mari léte a családban nagyban befolyásolta, hogy ma színész vagyok. A pályám kezdetén megmondta: nem segít, de nem azért, mert nem szeret. Abban hitt, hogy a tehetség úgyis utat tör magának. Hét alkalommal nem vettek fel a Színművészetire, de akkor is tudtam, hogy ez az utam. Soha nem mondtam el, hogy ki a nagyanyám. Tizenöt év után megkeresett egy újságíró, akkor megkérdeztem Mari mamát: elmondhatom? Persze, én büszke vagyok rád! " - mesélt tovább Máté.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.