Oscar­-előzetes: ki fog nyerni, és kinek kéne nyernie?

Forrás: AFP -
Oscar-díj A szoba A dán lány Leonardo DiCaprio Saul fia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A néhány óra múlva elkezdődő Oscar­-gála előtt az esélyeket latolgattuk, és nemcsak az esetleges házi tippversenyekben igyekszünk olvasóink segítségére lenni, de még azt is megmondjuk a főbb kategóriákban, hogy mi kiknek adnánk a díjat.

Legjobb külföldi film

Aki a legnagyobb esélyes: Mi mással kezdhetnénk a felsorolást, mint a minket legjobban érdeklő és érintő kategóriával? Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy ráadásul nagyon szépek a reményeink: a korábbi díjak, a nemzetközi esélylatolgatások és a szavazókat adó Amerikai Filmakadémia céheinek saját elismerései alapján (amelyek a többi kategóriában is az útmutatóink voltak) bizony a Saul fia a fő várományosa ennek az Oscarnak. Egyedül talán a török-német-­francia Mustang lehet rá még veszélyes.

Forrás: AFP

Akinek mi adnánk: Ez kérdés lehet egyáltalán? A Saul fiának. Mert magyar. És mert egy nagyon jó film.

Legjobb férfi főszereplő

Aki a legnagyobb esélyes: Leonardo DiCaprio és az Oscar­-díj mostoha viszonya már mémek ezreit ihlette meg, és most nagyon-­nagyon­-nagyon úgy néz ki, hogy ennek vége lehet. Már csak azért is, mert nincsenek erős vetélytársak, egyedül talán Bryan Cranston (Trumbo) szólhat közbe, de már az is óriási meglepetés lenne.

Forrás: AFP/Frazer Harrison

Akinek mi adnánk: Szeretjük mi a Leós-­Oscaros poénokat, de az embernek tudnia kell méltósággal lemondania a kedvenceiről is.

Legjobb női főszereplő

Aki a legnagyobb esélyes: Brie Larson, aki A szoba főszerepéért minden létező elismerést begyűjtött az idei szezonban. Az idei gála talán legbiztosabb díja.

Forrás: AFP/Adrian Sanchez-Gonzalez

Akinek mi adnánk: Brie Larsonnak, aki bámulatosan alakította az elrabolt, házi börtönében a kisfiának a teljes világot megteremtő anyát. Ráadásul végre nem egy sztárszínésznőnél landolna a díj.

Legjobb férfi mellékszereplő

Aki a legnagyobb esélyes: Több is van. Sylvester Stallone kvázi életműdíjat kapna egy Oscarral, de ha A visszatérő lesz az este nagy győztese, Tom Hardy is befuthat. A sötét ló pedig Mark Rylance a Kémek hídjáért.

Sylvester Stallone, Tom Hardy és Mark Rylance Forrás: AFP

Akinek mi adnánk: Stallone tényleg élete alakítását nyújtja a Creed – Apollo fiában, és nemcsak ezért, de forgatókönyvírói és rendezői életművéért is járna neki egy szobrocska.

Legjobb női mellékszereplő

Aki a legnagyobb esélyes: Na itt aztán minden lehet! Mi arra tippelnénk, hogy Rooney Mara (Carol) és Alicia Vikander (A dán lány) között fog eldőlni, de még Jennifer Jason Leigh is beleszólhat az Aljas nyolcasból, és a szavazóknak biztonsági megoldást jelenthet a mindig jó Kate Winslet is a Steve Jobsból.

Rooney Mara, Alicia Vikander, Jennifer Jason Leigh és Kate Winslet Forrás: AFP

Akinek mi adnánk: Nem tudunk dönteni: Rooney Mara és Alicia Vikander is megérdemelné, ráadásul mindketten olyan fiatal tehetségek, akik nem csak kiváló színészek, de szimpatikus figurák is, és mindkettejük karrierjén nagyot lendítene a díj.

Legjobb rendező

Aki a legnagyobb esélyes: Alejandro González Inarritu, aki A visszatérővel egymás után két évben is megkaphatja a díjat (tavaly a Birdmanért vitte haza), ez pedig nem kis bravúr lenne. Ha viszont a Spotlight lesz az este győztese, még Tom McCarthy is befuthat. (A legjobb film és a legjobb rendezés díja nagyon ritkán kerül csak más produkcióhoz.)

Forrás: AFP

Akinek mi adnánk: George Millernek. Az ausztrál rendező 70 felett rittyentett egy olyan posztapokaliptikus akciófilmet a Mad Max: A harag útjával, amitől leesett az állunk. Ez korszakos teljesítmény, a többieké csak kiemelkedő.

Legjobb animációs film

Ami a legnagyobb esélyes: Az Agymanók a tuti befutó, erre a fél házunkat rá mernénk tenni, ha lenne olyanunk. De tényleg, mindent megnyert idén, amit lehetett.

Forrás: Facebook/Inside out

Aminek mi adnánk:

És az Agymanók méltán nyert meg mindent idén, amit csak lehetett. Már az alapötlete (egy kislány fejében viaskodó érzelmek figurákként való megjelenítése) is zseniális, de ahogyan ezt történetbe tudták foglalni a Pixarnál, az még inkább az.

Legjobb film

Ami a legnagyobb esélyes: Rendkívül kiélezett a verseny, és a fent említett előzetes elismerések alapján is megoszlik az esély. Vélhetően A visszatérő és a Spotlight között fog eldőlni a versenyfutás, de a rendkívül fontos producerek céhének díjával az utolsó pillanatban még a rendkívül aktuális témákat boncolgató A nagy dobás is bejelentkezett. Egy meglepetésgyőzelemre pedig még a Mad Max is jó lehet. (A többiek arra sem.)

Forrás: AFP, spotlightthefilm.com

Aminek mi adnánk: A szobának. Mert a nyolc jelölt film közül messze ez gyakorolta ránk a legnagyobb hatást. A többiek is végrehajtottak bravúrokat, de ez az egyetlen olyan film közülük, ami el tudja érni, hogy utána kicsit másképp nézzünk a világra. (Mivel pedig tudjuk, hogy nincs esélye a győzelemre, a lehetséges nyertesek közül nagyon örülnénk a Spotlight győzelmének is - és nem csak azért, mert a hőseihez hasonlóan mi is újságírók vagyunk.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.